Hermod Bjørkestøl er gått bort, 79 år gammel. Ifølge familien sovnet han fredfullt inn søndag.
Bjørkestøl var i en årrekke en sentral person i norsk og internasjonalt langrenn. Han var rennleder i Holmenkollen fra 1990 til 2002 og leder i langrennskomiteen i Norges skiforbund fra 2001 til 2012. Han var også æresmedlem i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), der han i en årrekke var leder av regelkomiteen.
Ikke minst satte Bjørkestøl spor etter seg som konstruktør av langrennsløyper. Han var sentral i utviklingen av dagens løypenett i Holmenkollen fram mot VM i 2011, og er også mannen bak en rekke OL-løyper.
– Han har har satt betydelige spor i langrennssporten, særlig i overgangen til moderne langrenn med jaktstart og fellesstart på 90-talle og begynnelsen av 2000-tallet, sier Vegard Ulvang til NRK.
Han påpeker at OL-løypa i Salt Lake City i 2002 har en bakke som heter «Hermod Hill». Denne satte en ny standard for hvordan langrennsløyper skulle være.
– «Hermod Hill» er en avgjørende motbakke en kilometer før mål – foran publikum. Han var også den første som tok med seg TV-produsenter på befaring før løypa ble stukket ut, for å gjøre konkurransene mer TV-vennlige. Du kan si at Hermod fikk langrennssporten ut av skogen, sier Ulvang, som mottok dødsbudskapet med stor sorg.
– En trist beskjed. Det var altfor tidlig, sier den tidligere lederen i langrennskomiteen i FIS.
«Da har du tatt dine siste stavtak. Når livet ditt stilte deg ovenfor din egen Hermod Hill, gikk du på med ukuelig optimisme og pågangsmot. Men denna siste krevanes motbakken blei for tøff selv for deg,» skriver familien i sitt minneord.