Zelenskyj talte til Trettebergstuen: – Kan ikke skille sport og politikk

Les hele artikkelen

Kulturminister Anette Trettebergstuen møtte fredag rundt 30 ministere fra Europa, Japan, USA og Canada.
Det skjer etter at IOC for to uker siden ga uttrykk for at de ville undersøke en retur av russiske og belarusiske utøvere. Uttalelsen har møtt kraftig motbør. På møtet talte Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj til de 30 ministrene.
– Zelenskyj ba innstendig at verden skulle stå samlet mot Russlands aggresjon, og påpekte det helt åpenbare, at når det kommer til Russland er det ingen forskjell på politikk og sport. Noen nøytralitet kan man ikke snakke om her. Det fikk han god støtte for av de sportsministrene som deltok, sier Trettebergstuen til NRK.
– Det er overhodet ikke aktuelt å se på å slippe til russerne på den internasjonale sportsarenaen nå. Det står vi samlet bak og vi anmoder den internasjonale idrettsbevegelsen og andre lands myndigheter til å stå støtt for det samme, sier kulturministeren.
FN-ekspert Alexandra Xanthaki har kalt utestengelsen for «direkte diskriminering». Hun mener IOC bryter med menneskerettighetene.
– Jeg tenker at de store menneskerettighetsbruddene som foregår i dag er Russlands krig mot Ukraina. Da er det rett og rimelig, når man ikke kan skille sport fra politikk, at russerne utestenges fra den internasjonale sportsarenaen, svarer Trettebergstuen.