Carlsen overrasket med Russland-beskjed: – Vil påvirke hele sjakkverdenen

Les hele artikkelen

Under en galla under det pågående sjakk-OL ble prisen for den beste spilleren siden Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) ble startet i 1924 delt ut.
Den prisen gikk til Magnus Carlsen, som oppe på scenen fikk prisen av den russiske Fide-presidenten Arkadij Dvorkovitsj.
– Jeg er selvsagt glad for å få denne prisen, men personlig mener jeg fremdeles Garri Kasparov har hatt en bedre karriere enn hva jeg har hatt, men jeg forstår hvorfor jeg fikk denne prisen. Men jeg vil si, til ære for Garri, at jeg er sikker på at han ville tatt muligheten til å fraråde mot å slippe det russiske og det belarusiske sjakkforbundet inn igjen. Så det er det jeg også vil gjøre, sa Carlsen fra scenen.
Det kirgistanske sjakkforbundet og russiske sjakkforbundet sendte nylig inn et forslag om å oppheve utestengelsen av de to sjakkforbundene. Saken skal diskuteres på generalforsamlingen til Fide senere denne uken. De to forbundene har vært utestengt siden Russlands invasjon av Ukraina i 2022.
Carlsens lille seierstale har vakt oppsikt.
– Det var overraskende og gledelig sterkt fra Magnus. Han løftet gallaforestillingen til et helt annet nivå med en manøver russiskstyrte Fide ikke hadde forutsett. Dette vil påvirke sjakkverdenen, som dessverre har vært altfor passiv i støtten til Ukraina, sier sjakkekspert Atle Grønn til NRK.
– Det faktum at han brukte muligheten til å fraråde Fide å stemme mot å oppheve sanksjonene mot Russland og Belarus er ganske stort, skriver Chess.com-journalist Tarjei J. Svensen på X.
– Magnus Carlsen sjokkerte sjakkverden, skriver den greske internasjonale mesteren George Mastrokoukos på X.
Det norske sjakkforbundet har allerede besluttet at de ved en eventuell avstemning vil stemme mot forslaget om å slippe de russiske og belarusiske forbundene tilbake.