Test av Range Rover Sport P510: Endelig kommet med riktig motor

Les hele artikkelen

Gosj. Å kjøpe ny bil i dag er et mattestykke. Fossilbil, mildhybrid, plugg-inn-hybrid, hydrogenbil eller elbil? Eller tråsykkel med batteri? Forlate forhandleren med tom bankkonto og en ladbar hybrid i dag, eller vente til den elektriske versjonen kommer om to år? Regn ut og løs for to-tre ukjente faktorer.

I fremtiden vil norske studenter tenke hardt på denne langsvaroppgaven i en eller annen miserabel mattetentamen og følgelig hate livet. Inntil fasit foreligger må en imidlertid tenke sjæl. 

Range Rover Sport (P510e) plugg-inn-hybrid

 

Motor: 3,0 liter R6 T + elmotor 4×4

Drivlinje: Ladbar hybrid, firehjulsdrift

HK/kW/Nm (system): 510/375/700

HK (elektrisk motor): 143

0-100 km/t: 5,4 sekunder

Toppfart: 242 km/t

Egenvekt uten fører: 2.735 kg

L/B/H: 495/200/182 cm

Batterikapasitet (netto): 31,8 kWh

Elektrisk rekkevidde (WLTP): 113 km

Forbruk: 0,09 l/mil

CO2-utslipp: 18-20 g/km

Bagasjerom: 450 (opp til setet) / 1.860 liter (setene nedslått, opp til taket)

Tilhengervekt: 3.000 kg

Pris fra: 1.418.900 kr (P440e) og 1.750.900 kroner (P510e)

  • Pluss

Kjøreegenskaper

Flott design

Range Rover-Komfort

  • Minus

Pris

Kommer snart som elbil

  • Design

Raffinert, muskuløs og kapabel. Den peneste Sport-en til dags dato som feier avgårde langs veien med bravur. 

  • Førermiljø

Kommanderende sitteposisjon og interiør med godt materialvalg, men styr unna det veganske skinnet.  

  • Kjøreegenskaper

Lever opp til navnet. Sporty for SUV å være, samtidig som den er habil offroad. 

  • Ytelser

Godt steg opp fra foregående modell med hybridvariant. 

  • Plass

Adekvat i klassen. Sitter fint både foran og bak. 

  • Mye for pengene

Kostbar firehjulstrekker, men hybridversjonen gjør den rimeligere på norske skilter. Ta ekstrautstyr med i beregningen.

  • Konklusjon: 9

God på tilnærmet alt og flott design. Den kommende elbilen gjør imidlertid valget vanskelig, da hybriden hinter om noe meget bra. 

Problemstillingen er aktuell for dagens doning i fokus, den splitter nye Range Rover Sport. Det er ingen hemmelighet at lillebror til største «dobbel-R» kommer som elbil i 2024, da basert på samme drivlinje som BMW i4 og i7.

I Norge er det naturligvis denne helelektriske versjonen folket – de med mer enn halvannen million å bruke på ny bil – ønsker seg aller, aller mest. Elektrisk selger klart best, og så langt i år har andelen ladbare hybrider sunket markant på registreringsstatistikken. Det sagt, Range Rover Sport er ingen ny Volkswagen Passat. Ingen folkebil med skyhøyt salgsvolum. Sentimentet om sparte penger og bang for buck appellerer sterkest i lavere prissjikt. Kanskje derfor vil nettopp en kostbar og lekker ladbar SUV gi nok eller lite nok mening til å dra kortet?

SMUD SEILING: Det nye designet ligner forsåvidt det gamle. Men progresjonen kan sammenlignes med å polere med fint sandpapir, og resultatet er at unødvendige ekstremiteter og ujevnheter er fjernet. Range Rover Sport ser bedre ut en noen sinne. 

Foto: Nicolai Giil

Så, i påvente av helelektrisk kan potensielle Range Rover-kjøpere nyte et utvalg bensin, diesel (begge med mildhybrid) og ladbare hybrider som motoriseringsalternativer. 

Sistnevnte blir som felleski: Versjonen alle praktisk anlagte norske kjøpere vil ønske seg om en må velge . Ikke bare er de rimeligst blant Sport-ene, men batterisleden gir samtidig svært mye av opplevelsen i bilen med V8 – til markant mindre mynt. Henholdsvis priset fra 1.418.900 (sekssylindret, 3 liter bensinmotor, «Dynamic SE»-utgave, plugg-inn-hybrid) og 2.305.900 kroner (V8, 4,4 liter bensinmotor, «First edition»-utgave). 

Derfor fokuserer denne testen på nettopp Range Rover Sport som ladbar hybrid. Et par drodlende notater på de andre utdaterte motoriseringene finner du ved slutten av artikkelen. 

Introduksjon til modellen

Først, en introduksjon til modellen generelt. Sport er like bred som den store Range Roveren, men både kortere, lettere og lavere – mindre. Som navnet bokstavelig talt staver ut er Range Rover Sport den mer dynamiske (les: sporty) kjøreopplevelsen blant merkets store biler. 

Designet følger samme linjer som før, men gjort med en «ta bort det som er overflødig»-mentalitet. Nye Sport fremstår dermed mer strømlinjeformet og mindre vulgær enn før. Dette er en vesentlig oppgradering, spesielt i hekkpartiet. Enkelt forklart ser den mer ut som Range Rover, selve symbolet for raffinert og rojal motorisert persontransport. 

RYDDIG KONTROLLROM: Innsiden av Range Rover Sport er basert på kvalitetsmaterialer (her trukket i vegansk skinn) og luksuspreg. Den nokså store touch-skjermen er et kompromiss som gir færre knapper og mer funksjonalitet. Heldigvis er de gjenværende fysiske knappene av god taktil kvalitet. 

Foto: Nicolai Giil

Lavprofildekk og raskt utseende til tross, her finnes fem romslige sitteplasser, bagasjerom til 450 liter (målt opp til baksetet), 100 kg taklast og 3 tonn muligheter på hengerfestet. Land Rover har forøvrig ikke glemt firehjulstrekk denne gangen heller. 

God range i Range Rover

Under lanseringen i Madrid kjørte vi primært Sport P510e Autobiography, med startpris 1.750.900 kroner. Det er over 300.000 kroner mer enn P440e Dynamic SE. Begge er ladbare og har samme 3-liter rekkesekser lånt fra BMW. Forskjellen under panseret ligger i antall hestekrefter, med henholdsvis 510 og 440. Det materialiserer seg i 0,4 sekunders forskjell på 0 til 100 km/t. Er det verdt pengene alene? Nei, men du får litt mer utstyr. 

REKKER LANG VEI: Med fult batteri og full bensintank kan den store firehjulstrekkeren kjøres totalt 740 km. 

Foto: Nicolai Giil

Både P440e og P510 finnes nå også i storebror Range Rover. I Sport betyr det en netto batterikapasitet 31,8 kWh og WLTP-rekkevidde tilsvarende 113 km. Selv omtaler Land Rover dette som mer realistiske 88 km. Elmotoren yter 105 kW. DC-lading (50 kW) lader angivelig batteriene fra 0 til 80 prosent på under en time. På villaveggen hjemme går AC-lading (7,2 kW) fra 0 til 100 prosent på fem timer. 

Kjøreegenskaper

Så til kanskje det viktigste ved denne SUV-en. Kjøreegenskapene. De kan kjapt oppsummeres med tre setninger. Rasende langs motorveien spiser Sport kilometer med behagelig luftfjæring og god støydemping. På landeveien er den stram og kapabel. Utenfor allfarvei, på grus og kupert kjerrevei, er det generelt sett personen bak rattet som setter begrensningene – ikke bilen, takket være en rekke Land Rover-verdige funksjoner (pluss det faktum at prislappen setter noen mentale sperrer for hva en ønsker å påføre vognen av smerte). 

HYBRIDOVERSIKT: Sport kan kjøres som med kun bensinmotor, som hybrid eller på ren elektrisitet. Moduset velges på infotainmentskjermen eller ved egen knapp i midtkonsollen. 

Foto: Nicolai Giil

Sportsligheten ligger i detaljene. Range Rover Sport har samme rattstamme som storebroren. Imidlertid er styringen programmert til å gi mer motstand (fordi det angivelig er sporty) og rattet er mindre målt i diameter (fordi det angivelig er sporty). 

Med på arbeidet er en rekke tekniske fiffigheter. Bakhjulsstyringen, opp til 7,3 grader, hjelper på stabiliteten i høyere hastigheter. Den elektronisk kontrollerte bakakseldifferensialen passer på at grepet er optimalt. Såkalt torque vectoring ved bremsing gjør grove svinger enklere. Forstillingen er også utstyrt med en elektronisk anti-krengning hvis jobb er å holde bilen stabil. Kombinert med luftfjæringen, som generelt oppleves stivere enn i Range Rover, kan sport kjøres svært raskt på veien uten at det virker klumsete. 

ALLTID TRIVELIG: Land Rovers velkjente armlener.

Foto: Nicolai Giil

Toppfarten nås ved 250 km/t. Den nokså tunge SUV-en – 2.735 kg med fører – er flikkbar i svingene, og gir en fin, brummende lyd ved akselerasjon. Her skinner dagens Sport ekstra over foregående hybridmodell. Nå rommer det muskuløse panseret 6 sylindre, to flere enn før. Det er bra for en bil som denne. 

Smeller du gasspedalen mot dørken setter elmotoren umiddelbart inn støtet og bensinmotoren kommer raskt inn på riktig turtall. Det merkes at du kjører en hybrid, men Sport leverer blant de bedre og sømløse opplevelsene på markedet. 

Flikker du på «EV»-modus er opplevelsen naturlig nok ennå mer jevn og stille. Girskiftene får du fortsatt, da elmotoren er koblet rett på. Akselerasjonen blir dog vesentlig tregere. Da reduseres alt til en sedat og gørrkjedelig opplevelse på motor- og landevei. Bilen gjør seg utvilsomt best i «hybridsk» modus. 

I kupert terreng

Vi fikk også teste både P510e og P530 (den aller tøffeste med V8) langs støvete grusveier samt kronglete kjerreveier på spanske skogseiendommer. Du skal forvente at bilene greier ulendt terreng, og det gjør de. I offroad-modus kan luftfjæringen heves, slik at bakkeklaringen går fra 216 til 274 mm. 

Det finnes flust med forskjellige modus for forskjellige underlag, og er du usikker på hvilken fart som er forsvarlig kan bilen styre alt selv gjennom en dedikert offroad cruise kontroll. Alt du trenger å gjøre er å holde fast (i rattet). 

Må du forsere en elv på vei til jobben? Range Rover Sport kan vade i opptil 90 cm dypt vann. 

Det er innsiden som teller

SELVSAGT: Som i hvilken som helst bil av samtiden med ønske om å fremstå som «kul», kan du velge karbonfinerdetaljer i interiøret. 

Foto: Nicolai Giil

Interiøret er pusset opp for 2023-modellen. Etosen har tilsynelatende vært ganske lik på innsiden som på utsiden. Ting og tang er litt mindre fjasete. Det mest åpenbare er et redesignet ratt og en større, 13-tommer touchskjerm over midtkonsollen. Infotainmentsystemet er lekkert, raskt og forholdsvis intuitivt å bruke. Herfra kan også bilens mange og smarte kameraer betjenes. Disse funksjonene gjør det enkelt å parkere og kjøre på smale, kuperte veier – uten å kjøre av veien eller kjøre inn i en stein. For ikke å nevne svært nyttig ved offroad-kjøring. 3D-kameraet har også vadesensor, i tilfelle kjøpere planlegger mer voldsomme manøvre. 

En legger også fort merke til bakspeilet, som er vekselvis konvensjonelt speil eller digitalisert, da ved hjelp av et høyoppløst, hekkmontert kamera. 

Som før sitter du høyt og kommanderende i det 22-veis justerbare førersetet med aktiv støykansellering i hodeputen. Går du bananas under konfigureringen kan Sport-en romme opptil 29 høyttalere i kabinen. Da vil alle andre på vei ut av byen – på vei til Hemsedal – med sikkerhet høre stemningsmusikken din. I baksetet kan man fint ha med tre personer på festen. Som ekstrautstyr kan det krysses av for kjøleskap i midtkonsollen til den nette sum av 8.700 kroner, hvilket også er praktisk i dette scenarioet. 

REN ELEKTRISITET: Hybrid-modellen kan kjøres i EV-modus og WLTP-rekkevidden er oppgitt til 113 km. Selv omtaler Land Rover dette som mer realistiske 88 km.

Foto: Nicolai Giil

Testbilen var utstyrt med et interiør av vegansk variasjon kalt Ultrafabrics, som i våre øyne ikke gir den samme taktile tilfredsstillelsen som ordentlig lær (eller et godt tekstil). I stedet fremstår den mer «tørr». Litt må en ofre for å fremstå miljøengasjert i sin nær tre tonn tunge SUV. Skinn kan imidlertid velges uten ekstra kostnad. 

Best av alt må være Land Rovers interiørsignatur, de justerbare armlenene som kan felles ned. Da føler man seg som godseier. 

Et irritasjonsmoment fra testkjøringen, som er verdt å nevne, var suselyd fra sidespeilene i høyere hastigheter. Samt, i fremste del av dørvinduene, nede ved karmen, er det montert høyttalere, som spolerer litt av sikten og egentlig bare ser rart ut. 

Ellers er opplevelsen i kabinen stille, dus og behagelig. Sånn burde det naturligvis være. Det merkes hvor Range Rover Sport kommer fra, og at det unektelig er en kostbar bil. 

De litt uinteressante søsknene

Som nevnt er de resterende motoriseringsalternativene diesel, bensin og V8. Her er hovedpunktene fra opplevelsen bak rattet i noen av disse: 

  • 3 liter bensin (mildhybrid, P400): Koster mer, yter mindre og gir færre fordeler enn den ladbare hybrider. 
  • 3 liter diesel (mildhybrid, D300): Denne drivlinjen overrasket oss. Motoren høres absolutt ikke ut som en diesel og bunndraget er fint. I realiteten er dreiemoment kun 20 Nm mer enn i den rimeligste ladbare utgaven og koster nær 200.000 kroner mer. Ikke helt verdt det, selv om det frister å spesialbestille et eksemplar med grønt eksteriør og lysebrunt skinninteriør, så sette på stålfelger og knastedekk fra en Defender for å benyttes som gårdsbil. 
  • 4,4 liter V8 (P530): Motoren brummer fint og drar som bare det. Men vil det være noen vits å kjøpe denne når plugg-inn-hybriden er såpass god og konkurransen fra andre luksussusere øker i takt med prisen? For ikke å nevne i det du møter store Range Rover i døren med startpris rett over 1,7 millioner kroner? Svaret er dessverre nei. 

TOPPMODELLEN: Range Rover Sport «First edition» P530 har V8 under panseret, 530 hestekrefter, bensinforbruk pr. mil godt over literen og en prislapp på minst 2.305.900 kroner. 

Foto: Nicolai Giil

Sport, oppsummert

Som nevnt i ingressen er Range Rover Sport et produkt som tilbyr mye i én pakke. På mange måter gir den både sportsfølelse, luksus og nytteverdi. Ikke alle biler i dag fortjener SUV-betegnelsen. Men det gjør Sport. Firehjulstrekkeren gir usedvanlig bra følelse både på og av veien, uten at kompromissene ligger blottlagt. Den kler både gjørmeflekker og shine. 

Men dette koster en anselig sum penger. Det beste valget i Norge – om du vurderer bilen – er å kjøpe den som ladbar hybrid. Eller å vente på den helelektriske versjonen i 2024. Tiden vil imidlertid vise hvor verdig denne blir Land Rover-merket i grillen. 

Apropos penger. I dagens marked kan du kaste samme sum på en mengde konkurrenter. Det finnes spennende godbiter fra eksempelvis Mercedes-Benz, BMW og Porsche. Der Range Rover for tiden skinner på hybridfronten er rekkevidden. Samt den appellerende totalpakken. Prisen får du krangle med deg selv om. Ironisk nok er kanskje den største konkurransen innad i merkevaren. Der er det «knappe» 300.000 kroner som skiller rimeligste Sport fra rimeligste Range Rover.