BERLIN: Autobahn er ikke som folk tror. Det er ikke bare kø og 120-soner og folk i bulkete Passater. Rett som det er dukker det forjettede, hvite skiltet opp med grå streker på tvers – skiltet som betyr at du lovlig kan kjøre svært fort.
Nye BMW iX M60 har ikke rullet mange meterne utenfor Berlins nye hovedflyplass før skiltet viser seg. Det viser seg forøvrig også i displayet i bilen, som er praktisk, for når det går så fort er det mye å passe på.
BMW iX M60 akselerer med samme følelse som du fikk første gang du satt i en Jumbojet og var 10 år gammel. Komponist Hans Zimmer har laget en litt underlig, utenomjordisk og alien-aktig lyd som vi voksne kan synes er litt teit, men i all hemmelighet også kan like. Du dyttes tilbake i setet og stormer mot toppfarten. 250 kilometer i timen nås fascinerende hurtig og du merker at denne bilen kunne gått enda fortere.
I nye BMW iX M60 er det ekstreme krefter.
Toppmodellen
Vi nordmenn elsker en god toppmodell. Du vet, biler som viser at du er der nede, og jeg er her oppe. Og det er ikke bare i overført betydning at vi liker å jekke oss opp. Det har vært mange toppmodeller blant SUV-ene, med blant annet Mercedes-Benz ML 55 AMG, BMW X5 4,6 is og senere Porsche Cayenne Turbo, men nå skjer det litt på den elektriske fronten også. Det er bra.
BMW iX M60 er den definitive toppmodellen, vil BMW overbevise om. På spørsmål om det kommer en enda mer topp toppmodell på toppen av iX M60, svarer tyskerne umiddelbart «nei». Dette er etter sigende så topp som du får det, men i spørsmålet ligger en latent usikkerhet. Er BMW iX M60 topp nok?
Voldsom effekt
Betrakter du tallene, kan det absolutt se slik ut. Her er det brautende krefter, slik du jo forventer. Motoreffekten fra de to elmotorene er på totalt 619 hestekrefter og dreiemomentet er på 1.015 Nm. Motoren bak er betydelig kraftigere enn de på de andre iX-modellene, og yter alene 489 hestekrefter.
Om du ønsker å foreta en rivstart, som BMW snedig nok har kalibrert så bilen først rister litt som en gammel V8 med dårlige motorfester for ekstra motoreffekt, vrir motorene ut utrolige 1.100 Nm. Kraften er nok til å sende deg opp i 100 på 3,8 sekunder.
Batteri og rekkevidde
På undersiden er det selvfølgelig et batteri plassert under gulvet, og det er nøyaktig det samme som på den tidligere toppmodellen BMW iX xDrive50. Netto kapasitet er på 105,2 kWh og rekkevidden er på 561 kilometer i beste fall. Den observante leser vet at en iX xDrive50 har opptil 626 kilometers rekkevidde, og vil lure på hvorfor den nye toppmodellen har dårligere rekkevidde. Svaret er, ifølge tyskerne, at iX M60 har betydelig mer standardutstyr og i tillegg får du 21 tommers hjul med på kjøpet. (22-tommere kan bestilles som ekstrautstyr, og da blir rekkevidden enda dårligere).
Å kalle rekkevidden dårlig blir litt urettferdig. Den er tross alt på over 50 mil på en god dag, og det bør kanskje være nok for de fleste. Likevel hadde det vært hendig å ha mer, så du kan skryte av det selv når ingen spør.
X5 M-alternativ?
At BMW iX M60 har batteriet fra nevnte 50-modell, peker på noe vesentlig ved denne bredskuldrede bilen. Den har påfallende mange likhetstrekk med de andre iX-modellene, noe som kanskje ikke er helt heldig.
Med navnet M60 tilhører bilen den skålte M Performance-avdelingen, ikke den «ekte» M-avdelingen som styrer med M2, M3, M4 M5 og M-SUV-ene. Dette avslører at M60 ikke egentlig er et alternativ til BMW X5 M eller X6 M, selv om BMWs representanter likevel trekker frem nettopp disse bilene når vi leter etter noe å sidestille med.
Skal du betrakte motoreffekt og akselerasjon blir det riktig. Er det kjøreegenskaper og sportslighet du er mest opptatt av, kan en garvet BMW X5 M-eier vil bli skuffet når iX M60 tenkes å bli neste bil.
Tung kloss
BMW er tydelige på at understellet er tunet av M-avdelingen, men det er det samme understellet som på BMW iX xDrive50. Her er det adaptive dempere, luftfjæring og bakakselstyring, men ikke adaptive krengningsstabilisatorer, interessant nok.
Husk at Porsche beholdt dette systemet for seg selv da de lanserte Porsche Taycan, så Audi RS e-tron GT fås heller ikke med et slikt understell.
På spørsmål om hvorfor ikke BMW vil selge dette på sin toppmodell, er svaret at BMW iX M60 allerede har lavt tyngdepunkt og krenger lite i tillegg til at den har adaptive dempere og luftfjæring som jobber mot kreftene. Bilen veier i overkant av 2,6 tonn, så det er mye å holde styr på når 619 hestekrefter brukes aktivt.
På spørsmål om understellet med adaptive krengningsstabilisatorer likevel kunne vært brukt med elbilplattformen BMW benytter på iX, er svaret artig nok «ja».
BMW kan, men de vil ikke, noe som kanskje tyder på at M-avdelingen en gang kommer med noe eget og fullelektrisk. Konseptbilen med det merkelige navnet BMW XM er allerede vist, men dette er en V8-motorisert ladbar hybrid – og det bekrefter hvor konservativt BMW tenker sammenlignet med konkurrentene.
M-merker, men hva mer?
Utenfor Berlin er det få svinger. I alle fall på kjøreruten BMW har lagt opp til med iX M60. Men der det er svinger, merkes det at M60 er et litt annet beist enn 50-modellen. Utgangspunktet er det samme, men at understellet er noe strammet opp, i likhet med styringen, er det ingen tvil om. Mer tvilsomt er det at dette er nok når prisen er betydelig høyere og dette jo er selve toppmodellen.
Det er ikke utenkelig at noen vil ønske seg mer, selv om selve akselerasjonen og kraftreservene etterlater lite savn.
Ifølge BMW er det en bevisst strategi å heller ikke gjøre spesielt mye med utseendet på iX, noe som resulterer i at en hvilken som helst modell kan se omtrent lik ut, uavhengig av batteristørrelse og motoreffekt.
Utvendig kommer BMW iX M60 med noen litt snodige detaljer i «Titanium Bronze design», men dette er ikke forbeholdt denne modellen, forvirrende nok. Sett vekk fra de gigantiske felgene og de kule, sorte M-merkene er det forøvrig lite som skiller toppmodellen fra en vanlig iX.
BMWs argument er at iX er såpass spesiell (eller unik, som de kaller det), at det ikke er behov for store luftinntaklignende designeffekter, diffusere og splittere. Kanskje de har rett.
På innsiden følger uansett den samme tankegangen. BMW iX står designmessig på egne ben og behøver ikke et utpreget sportslig indre, selv om denne bilen bærer en M på baken. Det mener BMW, men det skal bli spennende om elbilgale nordmenn med bugnende lommebøker er enig.
Setene er de samme runde og snille som i en vanlig iX, og ligner setene du finner i en Mercedes-Benz S-Klasse. Selve knappene til setebetjeningen i iX er også plassert som i en dyr Mercedes, så hva BMW har tenkt her er åpenbart. Setene er ikke stygge, og definitivt ikke ukomfortable, men det er likevel et godt stykke fra de mer iøynefallende sportssetene du får i en BMW M5 eller i4 M50.
Enda mer uforståelig er det at rattet er det samme som i en vanlig iX, og det er heller ikke andre mer sportslige detaljer å kose seg med. BMW iX M60 fremstår lik som en vanlig 40 eller 50-utgave, men én M i det digitale instrumentet får du. Er det nok?
Et komfortabelt beist
Det må trekkes frem at selv om BMW iX ikke er like praktisk som en BMW X5, mye på grunn av at den mangler X5s geniale bakluke, så er det mye å like med iX generelt og iX M60 spesielt. Baksetene med «puter» på sidene mot dørene, som gjør at baksetepassasjerene sitter henvendt mer mot hverandre som i en Rolls-Royce, er elegant. Plassen for de fire som sitter i bilen er generøs og gulvet er nærmest helt flatt. Bagasjerommet sluker 500 liter akkurat som en ladbar BMW X5, og det må tas med at skjermene foran er meget lekre å se på.
I tillegg må det med tyngde understrekes hvor komfortabel denne bilen er, på tross av å være den sportslige toppmodellen. Understellet virker ikke merkbart stivere enn iX xDrive50 og du duver behagelig rundt i byen. I Berlin sentrum er det ikke så altfor mange ujevnheter i asfalten å dundre over med bilens 2,6 tonn, og det knuste glasset rundt Aeroflot-bygningen er feid sammen i en liten haug på siden av kjørebanen.
Vil du ha en elbil som ikke bare er rå rett frem, men som du også kan more deg med på bane, er det fremdeles en Porsche Taycan eller Audi e-tron GT som gjelder. Et alternativ er selvfølgelig den kuriøse Audi e-tron 60 S, men rekkevidden på 367 kilometer gjør at folk du forsøker å imponere ikke blir spesielt misunnelige. Og da er jo litt av poenget borte, er det ikke?
Lade, lade, lade
BMWs representanter trekker frem ladekurver som skal vise at 195 kW effekt ved hurtiglading er godt nok. Det er samtidig vanskelig å ikke tenke på Audi og Porsche som presenterer langt høyere toppeffekt. BMW mener på sin side at raskere hurtiglading ikke er nødvendig, og parerer med at 70 prosent av kundene lader hjemme.
Det stemmer nok, men det hadde likevel vært hendig om iX var like god som en Porsche Taycan. Snart presenterer VW-konsernet biler med den nye luksuselbilplattformen Premium Platform Electric (PPE), som også får 270 kW hurtiglading. Da må både Mercedes og BMW skjerpe seg, men ifølge BMW-representantene på Berlin-turen har de ingen umiddelbare planer om økt ladeeffekt.
Dette koster iX M60 egentlig
Før den kommende merverdiavgiften antagelig legges på, koster en BMW iX xDrive 50 med 523 hestekrefter og 626 kilometers rekkevidde fra 891.720 kroner. Steget opp til iX M60 kan virke langt, siden du må slenge på 270.000 for å komme deg inn i toppmodellen før eventuelt ekstrautstyr. Korrigert for alt standardutstyret M60-modellen riktignok kommer med, er ikke hoppet riktig så dramatisk.
Bilen starter på 1.161.720 kroner, som betyr at den er ca. 80.000 kroner dyrere enn en tilsvarende utstyrt iX xDrive50. Snadder som som Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound med 30 høyttalere og 1.615 watt er standard. Dette alene koster 46.800 kroner om du tar det med i en iX xDrive50.
Siden prisforskjellen krymper når det justeres for utstyr, er det grunn til å tro at nordmenn vil la seg friste av nye iX M60. Bilen er utsolgt i år, så første mulighet til å få den levert er begynnelsen av 2023 om du bestiller nå.