De tyske klokkemerkene A. Lange & Söhne, GlashĂŒtte Original og Nomos, har for lengst blitt husvarme navn for klokkeinteresserte nordmenn. Samtlige er basert i den vesle landsbyen GlashĂŒtte, som i over 175 Ă„r har vĂŠrt den tyske urindustriens hovedsete.
PĂ„ motsatt side av den lille elven MĂŒglitz, ligger fabrikken til Moritz Grossmann. Et klokkemerke etablert av Christine Hutter i 2008, og oppkalt etter urmakeren Karl Moritz Grossmann (1826 â 1885). Sammen med samtidige som Ferdinand Adolph Lange, Adolf Schneider og Julius Assmann, regnes han som en av grunnleggerne bak urindustrien i GlashĂŒtte.Â
Tremblage
Den nye modellen «Tremblage» er en feiring av 13-Ärsjubileet til Moritz Grossmann, men retter ogsÄ fokus pÄ urmakertradisjonene merket har. HÞydepunktet er den spesielle urskiven, som er dekorert med en sjelden graveringsteknikk, ogsÄ den kalt «tremblage». Ved hjelp av smÄ hÄndmeisler (og i moderne tid et godt mikroskop), lager gravÞren bittesmÄ hakk eller strÞk i overflaten. Kunsten er Ä skape et uniformt men samtidig tilfeldig mÞnster, som resulterer i en teksturert og glinsende urskive.
Tremblage (klokken, ikke teknikken) kommer med en 41 mm urkasse av rustfritt stÄl, med kraftige remfester og en sÊregen krone med en liten ekstra knapp. Kronen trekkes ut nÄr klokken skal stilles, og som vanlig stopper viserne opp. Overraskelsen kommer imidlertid nÄr kronen umiddelbart smetter inn igjen, og viserne begynner ikke Ä gÄ fÞr den lille ekstra knappen trykkes inn. Ideen er Ä unngÄ all uÞnsket forflytning av viserne, som kan forekomme nÄr en ordinÊr krone trykkes inn.
Den fiffige funksjonen er koblet mot det egenproduserte urverket, som kan beundres gjennom glasset i klokkens baklokk. Kaliber 100.1 er tydelig inspirert av eldre tyske lommeur, med 2/3-plate, overdimensjonert balansehjul, og en frekvens pÄ bedagelige 18.000 halvsvingninger per time. HovedfjÊren mÄ trekkes manuelt via kronen, og fullt opptrukket er gangreserven pÄ 42 timer.
Finishen holder et svÊrt hÞyt nivÄ, med sandblÄste flater, blankpolerte og bÞrstede hjul, samt en hÄndgravert balansekolbe. I typisk Grossmann-stil er det benyttet klare steiner satt i polerte gullkrager, mens skruene er blÄnert til en lilla fargetone. All tekst er gravert for hÄnd fremfor maskin, og som en av fÄ produsenter hÄndpolerer Grossmann tennene pÄ det synlige kronhjulet og sperrhjulet.
RĂždt gull
Moritz Grossman Tremblage har en veiledende pris pÄ 31.000 euro, som med dagens kurs er omkring 310.000 kroner. Modellen er ogsÄ tilgjengelig med kasse av rÞdt gull, hvor prisen hopper opp med rundt 113.000 kroner. En god slant i begge tilfeller, men faktisk mye hÄndverkskunst for pengene sammenlignet med flere av de sveitsiske konkurrentene