Porsche Taycan Turbo Cross Turismo mot Audi RS e-tron GT: Det er ikke opplagt hvilken som er best for deg

Les hele artikkelen

Akselerasjonen er ekstrem. Nesten dyrisk, pÄ en mÄte. RÄ og ubehÞvlet.

Fra 0 til 100 km/t pÄ 3,3 sekunder er under alle omstendigheter raskt, og bÄde Porsche Taycan Turbo Cross Turismo og Audi RS e-tron GT ligger nettopp der. Det er rett ut voldelig nÄr Launch Control aktiveres og disse bilene bykser mot hastigheter du mÄ til bane eller Tyskland for Ä tillate deg stort mer av.

Men akselerasjon er ikke alt. Taycan Turbo og RS e-tron GT handler om mye mer enn Ă„ kjĂžre fort rett frem – og bra er det i en tid der vanlige, elektriske familiebiler til overkommelige priser er farlig raske de ogsĂ„. Dette er to superbiler som pĂ„ andre mĂ„ter hever seg over resten av elbiltilbudet, og da blir ogsĂ„ forskjellene mellom dem tydelige.

EN HEFTIG OPPLEVELSE: Med Launch Control har Taycan Turbo en Overboost-effekt pÄ 680 hestekrefter. Fra 0 til 100 km/t gÄr unna pÄ 3,3 sekunder.

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

Dieselandelen daler

Det blir en ny verdensorden, dette skiftet. I resten av verden tar det tid, men i Norge er vi pÄ god vei mot det mye omtalte 2025-mÄlet om Ä kun selge nullutslippsbiler. De som er uenige behÞver ikke gjÞre annet enn Ä kikke pÄ tallene, som i skrivende stund viser en elbilandel i det ganske land pÄ over 50 prosent, ifÞlge OpplysningsrÄdet for Veitrafikken (OFV).

Diesel og bensin ligger pÄ under 10 prosent markedsandel hver og reduksjonen fra i fjor hÞst er pÄ heftige 36 og 44 prosent. Nye diesel- og bensinbiler gir kanskje mening i det store utland, men i Norge er det elbil mange vender seg mot.

Status og politisk korrekthet

Er du en industrieier, investor eller pÄ annen mÄte profilert riking med et selverklÊrt image av bÊrekraft og grÞnn altruisme? Da Þnsker du kanskje ikke Ä meske deg offentlig i en Mercedes-AMG E 63, selv om EU tvinger eksosen til Ä vÊre bÄde ren og lydlÞs.

Skal du ha det heftigste og mest bredskuldrede av elbiler i Norge, er det ikke utenkelig at en Porsche Taycan Turbo Cross Turismo eller Audi RS e-tron GT ser mer elegant og politisk korrekt ut. Hva feriehuset i Provence – med tunge garasjedþrer og lange oppkjþrsler – skjuler av bensintþrste, mangesylindrede beist, er det ingen i Norge som vet.

OPPMERKSOMHET, TAKK: Mange vil vÊre enig i at Audi RS e-tron GT ser genial ut. Den fÄr i alle fall mange blikk.

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

Du trÄr sikkert ogsÄ ganske riktig om du var kjapt ute med Ä bestille en BMW iX xDrive50 og fÄr den levert i disse dager, men du vet at den langt rimeligere og kjipere utstyrte 40-versjonen straks skal fÄ iskrem og ketchup sÞlt i baksetet. Det kommer mange elektriske statusbiler rullende inn pÄ markedet, men Audi RS e-tron GT og Taycan Cross Turismo er det noe spesielt med. Dette er ikke folkebiler.

HÊ? To gir pÄ en elbil?

Det kan vĂŠre kjekt med en liten oppfriskning av det tekniske: Porsche Taycan var den fĂžrste bilen i VW-konsernet som baserte seg pĂ„ J1-plattformen. Året var 2019. SĂ„ kom Audi e-tron GT og RS e-tron GT i begynnelsen av 2021 og Cross Turismo-utgaven av Taycan like etter. Alle er J1 hele veien, noe du merker og tallene underbygger.

IKKE FEIL: Innvendig er det mye Ä like ved Porsche Taycan Turbo Cross Turismo. Setene er fortreffelige og den sportslige sittestillingen er ivaretatt. 

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

Batteriene pÄ de to testbilene er identisk med 93,4 kWh bruttokapasitet. En Audi RS e-tron GT tilsvarer Taycan Turbo i ytelser, mens en «vanlig» Audi e-tron GT (uten RS-benevnelsen) ligner mye pÄ en Taycan 4S. Porschen fÄs ogsÄ med kun én motor og derfor bakhjulsdrift, noe Audi sÄ langt ikke tilbyr. Hos Audi er det firehjulsdrift som gjelder, i likhet med pÄ Taycan Turbo. Begge testbilene har én motor og girkasse foran og én bak. Imidlertid har bakakselen en innebygget totrinns automatgirkasse sammen med differensialen, som utgjÞr en riktig sÄ kompakt enhet. Hensikten med to gir er Ä kunne kombinere kraftig akselerasjon med hÞyere effektivitet, som betyr at fÞrstegir kun benyttes nÄr bilene settes i sitt mest sportslige kjÞreprogram og hastigheten er lav.

Begge har denne teknologien, men konturene av et hierarki dukker opp nÄr motoreffekten betraktes: RS e-tron GT har 598 hestekrefter fÞr boost, mens Taycan Turbo har 625. Med den sÄkalte Overboost-effekten og Launch Control yter Taycan Turbo Cross Turismo totalt 680 hestekrefter mens RS e-tron GT ligger pÄ 646 hestekrefter.

VELDIG AUDI: Audi RS e-tron GT ser fantastisk ut nÄr du stÄr utenfor, men straks du setter deg inn i Audis elektriske flaggskip fÞles det langt mindre spesielt. Her er ikke luksusfÞlelsen kraftig nok. 

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

Begge er like kjappe til 100, de har nÊrmest identiske dimensjoner og akselavstand samt lignende rekkevidde pÄ 472 km for Audis del og 452 for Taycan. Ladehastigheten pÄ imponerende 270 kW, 800 V elektrisk arkitektur og sÄgar knappene til Ä regulere de elektriske setene er likt pÄ de to bilene.

GÄr du pÄ «skattejakt» hos Audi og leter etter deler som kunne vÊrt flyttet rett over i en Taycan, finner du mange nok til Ä tenke at J1-plattformen nok tilhÞrer Porsche mer enn Audi. Og det er ikke bare setene som er til forveksling like.

ESTETISK OVERSIKT: Skjermen foran Porsche-sjÄfÞren er enkel Ä forholde seg til. Kantene funger ogsÄ som knapper du sjelden eller aldri bruker.
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž
VARM VELKOMST: NÄr dÞrene Äpnes vises denne skriften, sÄ folk som stiger inn umiddelbart ser at dette er en Turbo.
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž
PORSCHE KAN KLOKKEN: Denne er en del av Sport Chrono-pakken til 10.900 kroner.
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž
GRATIS SKJERM: Det er mye ekstrautstyr Ä legge til nÄr du kjÞper en Porsche Taycan, men skjermen mellom sjÄfÞr og passasjer fÄr du med gratis.
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž
DYRT OG DIGG: Burmester-anlegget koster 44.700 koner ekstra, men er ogsÄ betydelig bedre enn alternativene du fÄr pÄ Taycan. Et must for dem som er glad i musikk.
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

Porsche med skittent triks

Det kan oppstÄ en fÞlelse av at Porsche Taycan er «originalen», mens e-tron GT er en sjellÞs, profittmaksimerende regneÞvelse unnfanget i et tysk regneark. Det er heldigvis ikke tilfellet, skal det vise seg nÄr bilene kjÞres side om side.

Det er samtidig liten tvil om at den mest sportslige av disse to er Taycan. Med alle understellsgodsakene krysset av for, har bÄde Taycan og RS e-tron GT et arsenal av tung teknologi. Her er det luftfjÊring, adaptivt understell, Torque Vectoring og bakhjulsstyring, men sleipt nok kan bare Taycan kan utstyres med det ypperste av systemer: Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport).

LYNLADING: Det er ikke bare fra 0 til 100 at disse bilene imponerer. Begge hurtiglader med en effekt pÄ heftige 270 kW, noe vi testet og fikk bekreftet pÄ begge testbilene.

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

PDCC Sport er systemet der aktive krengningsstabilisatorer foran og bak jobber for Ä holde bilen flatt i svinger, som Þker sportsbilfÞlelsen i Taycan. Med en tilbakemelding fra rattet som i tillegg oppleves en anelse mer presis og rask, er det Porsche Taycan Cross Turismo som tar innersvingen nÄr det kommer til kjÞreegenskaper.

Artig nok betyr dette pÄ ingen mÄte at Audi RS e-tron GT er dÄrlig. Det interessante med Audis tilnÊrming til J1-plattformen er et Äpenbart Þnske om en noe mer balansert opplevelse. Vel er Taycan Turbo pÄfallende komfortabel, sportsbilegenskapene tatt i betraktning, men Audis understelltuning kan nesten sies Ä vÊre enda bedre. I alle fall nÄr du ikke skal rÄkjÞre pÄ bane, men heller suse rundt i byen og pÄ morsom landevei. 

SYNLIG SØSKEN: Noe sÄ rart! En Audi med Porsche-knapper. Og seter. Og en del annet. Taycan og e-tron GT har noen snedige likheter.
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž
OLD NEWS: Skjermen er den samme som du fÄr pÄ de andre og langt mer kjedelige Audi-modellene. Hvorfor ikke gjÞre det litt mer interessant pÄ toppmodellen, Audi?
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž
MESTERLIG: Audi RS e-tron GT har, i likhet med Taycan, noen svĂŠrt gode seter.
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž
GOD KOMBINASJON: Audi bruker alcantara og karbonfiber innvendig. Det passer godt sammen og gir en sportslig fĂžlelse.
Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

OgsĂ„ styrefĂžlelsen du fĂ„r med Audis glimrende ratt i hendene, er pĂ„ et hĂžyt nivĂ„. Om Taycan svarer til forventningene Porsche 911-eiere har, vil Audi RS e-tron GT overgĂ„ kravene til kundene som allerede eier en RS 4, RS 6 eller R8. Å hevde at Audi RS e-tron GT har selskapets beste styrefĂžlelse og tilbakemelding fra rattet, er ingen overdrivelse.

Verdens beste bremser – minst

Det er ikke bare kombinasjonen av sportslighet og komfort som bergtar nÄr du seiler ned bak rattet i en av disse. En lei tendens blant elbiler generelt er den hÄplÞse bremsepedalfÞlelsen som trekker ned helhetsinntrykket. Mercedes EQS sliter med en skuffende ullen pedalfÞlelse, og mange andre elbiler havner i samme kategori.

UTSTYRSKONGEN: Hos Porsche fÄr du Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) til 31.400 kroner og bakakselstyring til 22.700 kroner. Testbilen er forÞvrig ogsÄ utstyrt med felger som koster 43.000 kroner ekstra.

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

Her har bĂ„de Porsche og Audi tunet bremsefĂžlelse og balanse mellom regenerering og mekanisk brems til perfeksjon. Ingen av disse bilene regenererer sĂŠrlig nĂ„r du lĂžfter foten av gassen, som oppleves riktig i sportslige biler pĂ„ dette nivĂ„et. Regenerering er aldri langt unna, for dette styres med knapper du har i fingerspissen pĂ„ rattet – uten at du i egentlig behĂžver Ă„ bry deg om det.

De karbonkeramiske bremsene som begge testbilene er utstyrt med, er uovertruffent gode til Ă„ barbere vekk hĂžye hastigheter. Prisen er imidlertid 59.900 kronene ekstra hos Audi, eller 66.000 kroner som de koster hos Porsche.

Det kan lÄte som mye penger for noe sÄ trivielt som bremser, men fÞlelsen av kontroll og overlegenhet er ikke til Ä overse. Og uansett vil disse bilene ende opp med Ä rive litt i lommeboken, for prisen nÄr det deilige utstyret er lastet pÄ, blir hÞy.

NYDELIG BALANSE: Porsche Taycan er et hakk mer sportslig, men Audi RS e-tron GT har en nÊr fullkommen balanse mellom komfort i byen og sportslige kjÞreegenskaper. 

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

Tenker pÄ Audi A1

De visuelle forskjellene mellom Taycan Cross Turismo og RS e-tron GT er stÞrre enn ulikhetene rundt kjÞreegenskaper. Det kunne blitt jevnet ut av Ä heller ta utgangspunkt i Taycan-modellen Porsche kaller Sport Saloon, men Cross Turismo-utgaven er mer aktuell siden den selger bedre i Norge for tiden. Og akkurat det er ikke spesielt overraskende med tanke pÄ det mer praktiske bagasjerommet og plassen i baksetet.

Samtidig er det vanskelig Ä vÊre uenig i at Audi RS e-tron GT ser uvanlig tÞff ut. Spesielt bakfra vises et designsprÄk Audi kan vÊre tilfreds med, og den fremstÄr  oppmerksomhetssÞkende snarere enn direkte vulgÊr.

AUDI PÅ SITT BESTE: Bakenden pĂ„ RS e-tron GT er sĂŠrdeles vellykket. 

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

Det er ikke utenkelig at noen vil foretrekke Audien utelukkende pÄ grunn av utseendet, men pÄ innsiden er det fiffig nok RS e-tron GT som fremstÄr mest ordinÊr. Setene er i stor grad de du finner i en Taycan, sportslige og ultrakomfortable, men multimediaskjermen er den samme som i en Audi A1. Rart er det ogsÄ at Porsche har bedre LED-lys enn Audi, hvor sistnevnte skaper en lite tilfredsstillende «linje» mellom fjern- og nÊrlys. 

DYRT MED BREMSER: Hos Porsche koster karbonkeramiske bremser 66.000 kroner. Over hos Audi koster de samme bremsene fra 65.990 kroner, men da med grÄ kalippere. Skal de vÊre rÞde koster det hele 71.900 kroner mens testbilen har oransje bremsekalippere som inngÄr i den sÄkalte Edition One pakken til 207.780 kroner.

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

PÄ interiÞrsiden kan det derfor synes som at Audi har passet pÄ Ä ikke ta for hard i, som er synd. Dette er jo den elektriske toppmodellen deres, sÄ hvorfor holde tilbake pÄ luksus og eksentriske lÞsninger?

Usedvanlig snodig er det ogsÄ at nÄr du leter etter en hurtiglader som kan levere den hÞye effekten du naturlig nok Þnsker, sÄ foreslÄr navigasjonen ladestasjoner som er tatt ut av drift. Det er mildt sagt idiotisk at slikt ikke er ordnet opp i, og til sammenligning viser luksuselbilen Mercedes EQS sÄgar informasjon om hvor mange ladestolper som er ledig. Her mÄ bÄde Audi og Porsche skjerpe seg kraftig.

I DET PRAKTISKE HJØRNET: Porsche Taycan Turbo Cross Turismo og Audi RS e-tron GT er omtrent like store i areal, men siden Cross Turismo-utgaven er mer som en konvensjonell stasjonsvogn, er den mer praktisk Ä leve med. 

Foto: HĂ„kon SĂŠbĂž

En eller to vinnere?

Med sin eminente kombinasjon av komfort, ytelse og ladeteknologi er Audi RS e-tron en sikker vinner. Den tiltrekker seg godt med oppmerksomhet og ser ganske enkelt herlig ut.

Audi RS e-tron GT frister, men om plass er viktigere enn utseende og du samtidig skal vinne pÄ banen, er det Porsche Taycan Cross Turismo som gjelder. Du mÄ bare hÄpe at ikke noen dukker opp med en Turbo S.

Audi RS e-tron GT (Edition One)

 

Audi RS e-tron GT

Motor: Permanent Magnet-motorer (PSM)

Drivlinje: To motorer, totrinns girkasse, firehjulsdrift

HK/kW/Nm: 598/440/830

HK/kW/Nm, boost: 646/475/830

0-100 km/t: 3,3 sekunder

Toppfart: 250 km/t

Rekkevidde (WLTP): 472 km

Batterikapasitet, brutto/netto: 93,4/83,7 kWh

Maksimal ladeeffekt: 270 kW

Egenvekt uten fĂžrer: 2.381 kg

L/B/H: 498/196/139

Forbruk: 20,2 kWh100 km

Bagasjerom, foran/bak: 81/366 liter

Priser

Denne modellen: 1.315.200 kroner

Med utstyr: 1.635.090 kroner

   

  • Design 

Audi RS e-tron GT ser kul ut forfra, men det er bakfra at den virkelig sjarmerer.

  • FĂžrermiljÞ 

Setene er ypperlige, men forÞvrig er det ikke sÄ sensasjonelt innvendig som man kunne hÄpet pÄ.

  • KjĂžreegenskaper 

Her fÄr du en god balanse mellom komfort og sportslige egenskaper. Langt bak Taycan er den ikke.

  • Ytelser 

Denne fÄr omtrent alt annet til Ä fÞles som en mopedbil. Tuning av motorene og brems er ekstremt presis.

  • Plass 

Ikke denne bilens store styrke. Den er stor utvendig men fĂžles ikke spesielt romslig innvendig.

  • Mye for pengene 

Audis elektriske toppmodell er ikke noe du fÄr sleng etter deg. Den er ikke billig, men veldig god.

  • Score 9/10 

Audi RS e-tron GT kom litt i skyggen av Taycan og andre nylanseringer. Den krever din respekt – ikke bare pĂ„ grunn av det fantastiske utseendet.

Porsche Taycan Turbo Cross Turismo

 

Motor: Permanent Magnet-motorer (PSM)

Drivlinje: To motorer, totrinns girkasse, firehjulsdrift

HK/kW/Nm: 625/460/850

HK/kW/Nm, boost: 680/500/850

0-100 km/t: 3,3 sek.

Toppfart: 250 km/t

Rekkevidde (WLTP): 452 km

Batterikapasitet, brutto/netto: 93,4/83,7 kWh

Maksimal ladeeffekt: 270 kW

Egenvekt uten fĂžrer: 2.320 kg

L/B/H: 497/196/141 cm

Forbruk: 25,9 kWh/100 km

Bagasjerom, foran/bak: 84/405/1.171 liter

Priser

Denne modellen: 1.403.900

Med utstyr: 1.841.600

  

  • Design 

Porsche Taycan Turbo Cross Turismo ser rask og tÞff ut, spesielt nÄr alt er sort og strengt.

  • FĂžrermiljÞ 

Lyst interiĂžr er upraktisk for dem med barn og hund, men gjĂžr at interiĂžret oppleves som mer eksklusivt.

  • KjĂžreegenskaper

Med alle understellstriksene krysset av for er det Taycan som kjĂžrer mest sportslig av disse to.

  • Ytelser 

Bilen er ekstremt rask og har alltid et kraftoverskudd til Ă„ akselerere. Det er fullstendig avhengighetsskapende.

  • Plass 

Fasongen lurer deg til Ă„ tenke at dette er en romslig bil, men egentlig er den litt trang. Dog bedre enn RS e-tron GT.

  • Mye for pengene 

Porsche tar seg godt betalt for Taycan og nÄr utstyret lastes pÄ blir det dyrt. Dyrt og deilig.

  • Score 10/10 

Dette er selve drÞmmebilen for alle som vil ha elektrisk sportsbil med ekstrem ytelser. Den er tung sammenlignet med en 911, men hva sÄ?