Ny og overraskende yacht-trend

Les hele artikkelen

Pandemien har gjort at flere yacht-eiere tilbringer lengre tid om bord enn før, og enkelte har rett og slett flyttet på sjøen i påvente av bedre tider. Dette påvirker også trendene for hvordan yachtene utstyres og innredes, og en økende trend er egen hage på havet.

Grunnlegger og administrerende direktør for det Hamburg-baserte firmaet Yacht-Green Axel Massmann har bygget hager om bord i yachter på opp til 300 fot, og kommer med noen gode råd til de som vurderer å gjøre båtlivet grønnere.

FRISKERE: Ved å anlegge hage om bord, kan den bidra til et friskere inneklima som ofte preges av tørr luft fra aircondition-anlegget. 

Feadship Royal Dutch Shipyards

Hvis du først skal ha hage om bord, anbefaler han å styre unna blomsterkasser og krukker, og heller la jungelen komme til deg.

I et intervju med Robb Report beskriver han et scenario der yacht-hagen kommer til glede og nytte:

– Forestill deg at du står på dekk i Arktis, og studerer skjønnheten til et digert isfjell. Det er utrolig vakkert, men også bitende kaldt. Så du går direkte inn i din private hage med oliventrær, sitroner og lavendel. To klima møtes i en symbiose du aldri før har sett, er det ikke det fantastisk? Spør Massmann.

GRØNN PROFIL: Flere eiere har flyttet om bord på yachtene sine i løpet av pandemien, og en økende trend er å sørge for at båtlivet får en grønn profil. 

Feadship Royal Dutch Shipyards

En grønn lunge i yachten kan også hjelpe til med å gjøre luften i aircondition-anlegget friskere, og skape tydeligere skiller mellom de forskjellige avdelingene under dekk.

En del eiere har begynte å tilbringe månedsvis til sjøs, og det finnes ifølge Massmann gode muligheter for å dyrke egne grønnsaker og frukt på seilasen. På yachten «Sea Owl» dyrker visstnok kokkene egne urter i en vertikal vegg på soldekket, og hvorfor ikke forsøke seg på noen rader med vindruer? Det ville jo være passe eksotisk å kunne servere vin til maten som faktisk er dyrket om bord.

TIL KOKKKEN: Ved å dyrke urter i en vertikal hage-vegg, kan kokken om bord forsyne seg direkte av ferske råvarer. 

Yacht-Green

Trapp

Det ligger avanserte systemer bak en rad med tomater. Grunnlegger og direktør i Bannenberg & Rowell Dickie Bannenberg forteller at de nettopp leverte et hage-system på en yacht, med det formålet at den skulle kunne være selvforsynt med grønnsaker.

UTNYTTE PLASSEN: Det er ikke alltid like god plass om bord , men Yacht-Green kan tilpasse hager og utnytte plassen som med denne vertikale trappehagen. 

Yacht-Green

Ifølge Bannenberg krevde det inngående kjennskap til hydroponiske prinsipper og ekstra kursing av de ansatte om bord for å ivareta og drive systemet.

Dersom du er mer opptatt av at en hage skal bringe indre ro og harmoni, går det selvsagt an å bestille japansk inspirert Zen-hage med steiner og bonsai trær.

Det høres ikke så verst ut å innta frokosten med litt Zen og meditasjon før børsen åpner.