Ferraris lillebror Maserati har alltid vært kjent for å lage heftige bensinbiler, men slet i mange år med salget. Etter litt venstrehåndsarbeid og noen sidespor med diesel, besluttet eieren FCA i 2019 at det skulle satses – stort. 50 milliarder kroner skulle oppgradere porteføljen og ikke minst elektrifisere den, og som en del av Stellantis siden 2021 er ikke ambisjonsnivået blitt redusert.
Først ut er Gran Turismo med elbiletternavnet Folgore, som dukker opp allerede i første kvartal 2023. Senere på året dukker Maserati Grecale Folgore opp, men først kan du nyte bensinbilen Trofeo. Den tar opp kampen med Macan-, X3M-, Stelvio Quadrifoglio-, F-Pace SVR og GLC AMG, og den gjør det skikkelig.
Stor, men kompakt
Grecale skal være en kompakt-SUV under Cayenne-konkurrenten Levante, men lengden på 4,86 meter gjør den romslig, men likevel nesten en million kroner billigere. Litt mindre og lavere vekt enn Levante har dessuten sine åpenbare fordeler, mens utseendet er ganske likt.
Med 48V eBoost Hybrid-motorer på 300 eller 330 hestekrefter i de to GT- og Modena-modellene koster bilen drøye 1,4 og 1,5 millioner kroner. Toppmodellen Trofeo passerer to millioner, men da er praktisk talt alt av kjøre-, komfort- og luksusutstyr inkludert. Du kan riktignok bestille firelags Giallo Corse-lakk til 200.000 kroner og bagasjeromsmatte til en hundredel av lakkprisen, men bilen er i praksis ferdig fullspekket. Lakkerte bremsekalipere til 4.000 kroner øker ikke prisen på testbilen mye, men du savner lite.
Midtmotor
Under panseret og ikke minst bak forhjulene sitter Maseratis treliters Nettuno V6 turbomotor hentet fra supersportsbilen MC20. Med mindre turboladere og våtsump oljesmøring har den 1.000 færre omdreininger i minuttet og er nedtunet til 530 hestekrefter. Det bringer likevel den drøye to tonn tunge SUV-en fra 0 til 100 kilometer i timen på 3,8 sekunder.
Du kan registrere og avlese akselerasjonstidene fra 0 til 100 eller 200 kilometer i timen samt 0-402 meter, noe du ikke bør prøve på offentlig vei. De første 100 gjør den dessuten med to heftige smell fra de to doble eksosrørene når du har satt den i Sport eller aller helst Corsa med kommandohjulet på rattet.
I sistnevnte skrur du samtidig av stabilitetskontrollen ESC, noe vi heller ikke anbefaler på offentlig vei, da bilen i Sport likevel lar deg kjøre som en racerbilsjåfør. Bilen overstyrer ikke med mindre du provoserer den, men du kan kjøre med kontrollert firehjulsskrens mens du gleder deg til å rette opp hjulene og gi enda mer gass. Det sørger differensialen og det liberale ESC-systemet for, slik at du kan overdrive uten å risikere for mye.
Litt ufølsom
Et lite aber er imidlertid styringen som virker veldig lett og litt ufølsom. Når du har fullt press på forhjulene tenker du lite på det, så det kan være en vanesak. At bilen sporer på dårlig norsk asfalt bekrefter samtidig tilbakemeldingen til rattet og at bilen står på brede og lave dekk.
Bridgestone Potenza Sport i 295/35 og 245/40 dimensjon på 21-tommers felger biter seg godt fra seg på tørr norsk asfalt. Det gjør at bremsene med stålskiver krever en del arbeid også, men de løser oppgavene på offentlig vei eksemplarisk. På bane kan du kanskje savne keramiske bremser, men de finnes ikke i utstyrslisten.
By og land
Justerbar og adaptiv luftfjæring med såkalt Skyhook overvåker og justerer understellet lynraskt og optimalt avhengig av både oppsett og kjørestil. Vanskelig å kjenne hva som gjør hva, men med tanke på at bilen veier to tonn og er 166 centimeter høy, fremstår det som understellet gjør jobben sin godt. Støtdemperne kan velges i Normal og Sport hvis du ikke lar dem følge kjøreprogrammet, men i Corsa kan du i tillegg velge dem i Hard.
Bilen er stiv, men ikke for stiv, bevegelig, men ikke vinglete og komfortabel, men ikke bløt. Hverken når du ruller av gårde på motorveien, humper over asfaltskjøter og trikkeskinner i byen eller flesker rundt på landeveien. Toppmodellen har dessuten to Offoad kjøreprogrammer, hvor luftfjæringen heves et hakk eller to, samtidig som elektronikken bedre tilpasser seg ujevnt, bratt og glatt underlag. I Sport og Corsa senkes bilen for mindre luftmotstand og bevegelser i karosseriet.
Maserati benytter en åttetrinns automatkasse som tilpasser seg både kjøreoppsett og kjørestil som ønsket. Det kan likevel være nyttig å overstyre den med de store girhendlene på rattstammen. Ellers risikerer du å kjøre lenge med unødvendig høyt turtall når du er ferdig med å akselerere til lovlig eller ønsket fart.
Det er også gøy å gire ned så langt du kan inn i svingen for deretter å utnytte skyvet helt opp i turtall og nyte smellet i eksosanlegget når du girer opp igjen. Enten når bilen gjør det i Drive eller når de røde fargene lyser opp i instrumentpanelet og du napper i høyre girhendel.
Vellykket digitalisering
Innvendig er Grecale en orgie i skinn, karbon og alcantara ført i pennen av dyktige italienske designere og hentet fra øverste hylle på lageret. Et digitalt instrumentpanel som følger kjøreoppsettet og et head-up display gir deg det alt du trenger av kjøreinformasjon. Du kan velge informasjon og betjene det fra rattet, hvor også den adaptive fartsholderen styres fra.
Et helt nytt og brukervennlig infotainmentsystem basert på berøring, stemmestyring og rattbetjening fungerer veldig bra. Volumjustering og kanalvalg kan foretas med ergonomiske knapper bak på rattet, slik noen franske biler også har.
Noe av det du ikke ser og til en viss grad forhåpentligvis ikke merker, er de mange assistent- og sikkerhetssystemene ombord. Filskiftvarsleren kan heldigvis skrus av, når idealsporet ikke matcher veimerkingen.
Giret betjenes fra noen uvante knapper mellom de to skjermene i midtkonsollen, hvor navigasjon og det meste annet er plassert øverst. Klimaanlegget har en egen berøringsskjerm under girvelgerne, slik at øvrige synlige knapper og funksjonsvelgere er overflødiggjort.
Det er mulig å finne litt plast nederst på bakdørene og i bagasjerommet, men alt fra myke stoffmatter og foring i dørlommene til 3D karbonpaneler og skinn praktisk talt over alt er ren og skjær nytelse. Lekre farger, kontrastsømmer, tridentlogo preget i nakkestøttene og sportspedaler i børstet stål med gummidetaljer hever inntrykket ytterligere.
Hardt og godt.
Den digitale klokken i dashbordet kan dessuten vise g-krefter, være kompass, varsle om funksjoner og ta rundetider, for å nevne noe.
Setene er både harde og komfortable med god støtte og mange justeringsmuligheter, selv om seteputen ikke kan justeres i lengden. Ventilerte seter er selvfølgelig inkludert, slik panorama soltak og Sonus Farber steroanlegg med 21 høyttalere også er.
Da gjenstår det bare å bestille skiboks med Maserati-logo, formsydd biltrekk og barnesete med tridentlogo, så blir avkommet fornøyd også.
Venteliste på elbil
Du kan dessuten bestille elbilen Grecale Folgore på en av tre prioriteringslister, hvor de første forespeiles bil i andre halvår 2023. Det fordrer at du leaser en Grecale GT som ventebil i 18 måneder. Andre prioritet gis til dem som betaler 100.000 i bindende depositum, mens de usikre kan stille seg på tredje plass og betale 25.000 i refunderbart depositum.
Dette sier noe om interessen for elbilversjonen Folgore, men interessen for bensinbilen Trofeo bør også være stor.
Maserati Grecale Trofeo
Drivlinje 3,0-liter V6 T AWD
HK/kW/Nm 530/390/620
0-100 km/t 3,8 sek.
Toppfart 285 km/t
Egenvekt 1.2.027 kg
L/B/H/ 486/198/166 cm
Forbruk 1,12 l/mil
CO2-utslipp 254 g/km
Bagasjerom 570 liter
- Pris
Fra 1.432.000 kr
Denne modellen 2.065.000 kr
Med utstyr 2.069.000 kr
- Pluss
Motor
Kjøreegenskaper
Luksusfølelse
- Minus
Lett styring
Ikke keramiske bremser
Fartsgrenser
- Design
Ikke spektakulær, men en vellykket krymping av Levante med en rekke tøffe detaljer.
- Førermiljø
Omfattende og brukervennlig med materialer og en utforming som gjør at du blir ombord.
- Kjøreegenskaper
Litt lett på rattet, men nøytral og forutsigbar oppførsel som får deg til å føle deg god.
- Ytelser
Ja, en Model3 Performance er raskere, men lydbildet og karakteristikken er ubetalelig.
- Plass
Til å være en kompakt SUV er denne bilen enorm.
- Mye for pengene
Rundt en million kroner rimeligere enn Levante Trofeo, så valget bør være enkelt.
- Konklusjon 9
Grecale Trofeo kommer sist til festen, men nach-spiel er alltid morsomst.