Topp 10 verdens beste kokk – de beste i 2022

For mange mennesker er mat mer enn bare et biologisk behov, det er en veldig interessant opplevelse. Noen kokker er så lidenskapelig opptatt av mat at de dedikerer livet til å skape nye sanseopplevelser. Disse kokkene bruker hele livet på å åpne restauranter og bygge sine egne merkevarer. Som et resultat har disse kokkene blitt internasjonale ikoner og blir respektert selv av de som er interessert i mat på en uformell basis.

Du kan lære mer om disse kokkene i vår liste over verdens beste kokk. Vi har rangert dem etter nettoresultatet de har for øyeblikket.

10. Anthony Bourdain

Alder: døde 61 år

Land: USA

Nettoverdi: 16 millioner dollar

Anthony Bourdain ble berømt i 2000 med sin bok Kitchen Secrets: Adventures in the Culinary Underbelly. Han hadde senere sitt eget TV-program på reisekanalen, Anthony Bourdain: No Reservations, som gikk fra 2005 til 2012. Han har også vært gjestedommer for Top Chef-serien med kokkekonkurranser.

Han ble født på Manhattan og utviklet en lidenskap for mat i ungdommen mens han ferierte med familien i Frankrike. Han jobbet senere i flere sjømatrestauranter, noe som inspirerte ham til å satse på en karriere innen matlaging.

Etter at han ble uteksaminert fra Culinary Institute of America, fortsatte han med å administrere forskjellige New York City-kjøkken, inkludert:

  • Supper Club;
  • Sullivans;
  • og One Fifth Avenue.

I 1998 var han kjøkkensjef for Brasserie Les Halles, et fransk brasserie på Manhattan. Derfra ble han involvert i kulinarisk skriving og TV-presentasjoner.

Dessverre tok karrieren hans en brå slutt i 2018 da han ble funnet død etter et tilsynelatende selvmord mens han filmet Parts Unknown i Strasbourg. Han etterlater seg datteren Ariana og sin daværende kjæreste Asia Argento.

En gang under showet sitt besøkte Anthony Bourdain et stort casino i Macau, hvor han, i tillegg til å anmelde det lokale kjøkkenet, spilte flere sjansespill. Han klarte å få en stor gevinst ved å spille baccarat, takket være at han hadde et positivt inntrykk av denne institusjonen. Dette er en veldig interessant episode, etter å ha sett som du sannsynligvis vil spille et av brettspillene selv. Men hvis du ikke har råd til en tur til Macau, kan du begynne å spille selv hjemme. Du kan gjøre dette på nettkasinoer av høy kvalitet, som presenteres på NorskCasinoSpot-ressursen. Blant de tilgjengelige, her du folk liste over nettsteder hvor du kan sette inn i kryptovaluta.

9. Alain Ducasse

Alder: 65

Land: France

Nettoverdi: 10 millioner dollar

Alain Ducasse er et idol i det franske kjøkkenet. Han er den første kokken som har tre restauranter med tre Michelin-stjerner hver. Han begynte sin karriere som kokk for Hotel De Paris i Monte Carlo, Monaco. Inntektene fra Ducasses restauranter overstiger 15 millioner per år.

Ducasse har åpnet mange vellykkede og innovative restauranter i løpet av sin levetid. Han har totalt tjent 21 Michelin-stjerner. Han har også blitt omtalt som gjestedommer i matlagingskonkurranseserien Masterchef – både den amerikanske og britiske versjonen.

Hvilke bøker skrev Alain Ducasse?

Alain Ducasse er forfatter av flere bøker, inkludert:

  • Stor kokebok;
  • Ducasse: Smaker av Frankrike
  • Skje;

8. Heston Blumenthal

Alder: 56

Land: Storbritannia

Nettoverdi: 10 millioner dollar

De fleste kokker fokuserer først og fremst på at maten deres skal være vakker og deilig. Blumenthal er en av de første kokkene som tok en vitenskapelig tilnærming til matlaging. Han lager også mat som samhandler med alle sansene. Hans unike tilnærming til matlaging har gitt restauranten hans, Fat Duck, tre Michelin-stjerner.

Den britiske kokkens talsmann for den vitenskapelige forståelsen av mat ga ham en plass som stipendiat i Royal Society of Chemistry. Blumenthal utviklet også mange unike oppskrifter. Det er kjent for å kombinere produkter med molekylære likheter. «Selv om disse kombinasjonene ser bisarre ut, vil det å prøve denne maten være en interessant opplevelse for alle.» – NorskCasinoSpot-ekspert, Lars Hansen.

Bøker av Heston Blumenthal:

Heston Blumenthal er forfatteren av en rekke bøker, inkludert:

  • Big Fat Duck;
  • Heston Blumenthal at Home;
  • Kitchen Chemistry

7. Marco Pierre White

Alder: 60

Land: Storbritannia

Nettoverdi: 40 millioner dollar

Den britiske kjendiskokken Marco Pierre White har for alltid forandret måten verden ser på mat på. I en alder av 33 hadde han mottatt tre Michelin-stjerner, noe som gjorde ham til den yngste kokken med så mange priser. Den kombinerer klassisk britisk, fransk og italiensk mat for å skape sin egen unike stil.

Marco Pierre White har dukket opp på populære programmer som Masterchef og Hell’s Kitchen. White returnerte stjernene sine senere i karrieren, med henvisning til den negative innvirkningen på hans personlige liv. Imidlertid er den høyt respektert og regnet som en av verdens beste kokk.

6. Emeril Lagasse

Alder: 62

Land: USA

Nettoverdi: 70 millioner dollar

Selv om mange elitekokker er kjent for publikum bare ved navn, har Emeril Lagasses høylytte og utrolige image gjort ham til et internasjonalt ikon og gitt ham tittelen en av verdens beste kokker. Catchphrases som «Bam!» og «kick it up a notch» gjorde det til en hit hos publikum fra starten av.

Hans kulinariske stil er en blanding av kreolske og cajun-stiler, som han kaller «New New Orleans». Hans TV-opptredener, restauranter og reklamer genererer over 150 millioner dollar i inntekter per år.

5. Vikas Khanna

Alder: 50

Land: India

Nettoverdi: 75 millioner dollar

De mest kjente kokkene er amerikanske eller franske, men Vikas Khanna er en av de første indiske kokkene som har fått internasjonal anerkjennelse. Siden 2011 har hovedrestauranten hans Junoon i New York City fått en Michelin-stjerne. Khanna har også samarbeidet med mange andre kjente kokker.

Vikas Khanna er kjent for å lage den dyreste kokeboken i verden. Boken ble laget over en periode på 12 år og beskriver den rike historien til indisk mat. Boken koster 13 000 dollar, og bare 12 har noen gang blitt laget. Khanna har personlig gitt den til kjente mennesker, inkludert dronning Elizabeth.

4. Wolfgang Puck

Alder: 73

Land: Østerrike

Nettoverdi: 90 millioner dollar

Etter å ha flyttet til USA i en alder av 24, ble den østerrikske kjendiskokken og kulinariske innovatøren Wolfgang Puck inspirert. Han skapte sin egen unike matlagingsstil som blandet italienske og amerikanske matlagingsstiler sammen med kaliforniske ingredienser. Hans første restaurant, Spago, fikk en stor mengde kritikerroste.

Wolfgang Puck har gitt ut flere kokebøker og dukket opp på mange populære matlagingsprogrammer. Han har til og med opptrådt i kjente TV-serier. I 2017 fikk han en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Takket være alle disse prisene er hans opptreden på listen over de verdens beste kokk fullt fortjent.

3. Paul Bocuse

Alder: døde 91 år

Land: France

Nettoverdi: 185 millioner dollar

Den franske kokken Paul Bocuse var en legende i Frankrike og over hele verden. Gjennom hele karrieren fungerte han som mentor for mange andre verdenskjente kokker.

Han var også kjent for å være en av pionerene innen nouvelle cuisine, en form for matlaging som fokuserer på råvarer av høy kvalitet i stedet for rikdom som den tradisjonelle cuisine classique. Hans mest kjente restaurant var l’Auberge du Pont de Collonges, som hadde fått tre stjerner i Michelin.

Dessverre var det i rommet over denne restauranten 20 januar 2018 at verdens beste kokk døde av Parkinsons sykdom. Han ble 91 år gammel.

2. Jamie Oliver

Alder: 47

Land: Storbritannia

Nettoverdi: 200 millioner dollar

Den britiske stjernen Jamie Oliver er et ikon i Storbritannia og utover. I motsetning til de fleste kokker, er matlagingsstilen hans først og fremst britisk. Hans personlighet og dyktighet har gitt ham mange anerkjennelser og millioner av dollar. Han er først og fremst kjent for sine matlagingsprogrammer og talsmann for sunn mat.

I 2002 ga Oliver ut den femdelte serien Jamie’s Kitchen. Han er også skaperen av The Naked Chef. Jamie Oliver har også presset på for sunn mat på skolene. Oliver var ansiktet til den britiske supermarkedskjeden Sainsbury’s frem til 2005. Han har vært omtalt i hundrevis av reklamefilmer.

Senest spilte han hovedrollen i den syv-delte serien, The Great Cookbook Challenge With Jamie Oliver, som hadde premiere 31. januar 2022. I 2020 ga han også ut Jamie: Keep Cooking and Carry On, som ble filmet på hans og familiens telefoner.

Hvilke restauranter eier Jamie Oliver?

Restauranter som eies av Jamie Oliver inkluderer:

  • Jamie Oliver’s Diner Piccadilly;
  • Barbecoa;
  • Fifteen restaurant

1. Gordon Ramsay

Alder: 55

Land: Storbritannia

Nettoverdi: 220 millioner dollar

Gordan Ramsay er en av de mest innflytelsesrike kokkene i verden. Kjent for sin sløvhet, har han spilt i flere realityserier, inkludert: 

  • Hell’s Kitchen; 
  • The F Word; 
  • Ramsay’s Kitchen Nightmares; 
  • MasterChef; 
  • Hotel Hell; 
  • og Next Level Chef. 

For øyeblikket er han vert for Next Level Chef, som hadde premiere på Fox i januar 2022.

Oppvokst i Stratford utviklet han interesse for matlaging som ung tenåring. Da han var i 20-årene, jobbet han som kommissokk på Wroxton House Hotel. Han drev også 60-seters spisestue og kjøkken på Wickham Arms. Senere flyttet han til London, hvor han jobbet i en rekke restauranter. 

Han ønsket å fremme karrieren og flyttet senere til Paris, hvor han studerte fransk kjøkken. Da han kom tilbake til London i 1993, ble han tilbudt stillingen som kjøkkensjef ved La Tante Claire, en tre-Michelin-stjerne restaurant i Chelsea. Etter å ha jobbet der i flere år, åpnet han sin egen restaurant, Restaurant Gordon Ramsay i 1998.

Fra 2022 eier han 35 restauranter, som er spredt over Nord-Amerika, Australia, Asia og Europa. Han har også blitt tildelt hele 16 Michelin-stjerner. Nå er det trygt å si at Gordon Ramsay verdens beste kokk, for øyeblikket. Du kan finne ut mer om ham på Wikipedia-artikkelen dedikert til ham.

Konklusjon

Vi mener at hver av kokkene på denne listen har jobbet hardt i mange år og med rette fortjener en plass på listen over de verdens beste kokk. Deres kulinariske mesterverk ble verdsatt av både kritikere og restaurantbesøkende. Og bidraget til den kulinariske verdenen de har gitt er utrolig flott. Alle bør minst en gang i livet besøke en restaurant hvor retter tilberedes etter oppskriftene til de oppførte kokkene. Dette vil gi deg en interessant opplevelse som du vil huske for livet.