Slik tar du skjermbilde på Windows 11

Det å kunne ta skjermbilde på datamaskinen din er godt å kunne. Dette kan hjelpe deg dersom du skal ta bilde av noe du ser på skjermen, enten for å spare det til senere eller for å bruke det i en annen setting. Det finnes flere måter å gjøre det på, som er smart å ha i bakhodet.

Når kan du ta skjermbilde?

Du kan i bunn og grunn ta skjermbilde når du vil, fordi du bare tar bilde av noe du har på skjermen din. Eksempler på når det kan være smart å ta bilder av skjermen sin, er for eksempel når man har online skole og følger med på lærerens fremvisning. Da kan det være lurt å ta bilder av det han presenterer så du kan legge det inn i notatene dine. Det samme gjelder når du skal ha et bilde inn i notatarket ditt. Bare Google et bilde, ta et skjermbilde det og sett det inn i dine egne notater.

Hvis du får opp viktig informasjon på en brukerkonto, så kan det også være smart å ta vare på det. Det kan for eksempel være regelverket inne på en gamblingsside, blant annet om du better hos 22Bet eller spiller casinospill på en annen side. La oss ta en titt på hvordan du gjør det.

Print Screen knappen

På den helt øverste raden på tastaturet til Windows 11 maskinen din, finner du Print Screen knappen. Dette er den enkleste måten å ta et skjermbilde på, fordi du bare trenger å klikke på denne knappen. Da vil det bli tatt et bilde av skjermen din som lagres i utklippstavlen din. For å lagre filen på datamaskinen kan du dra bildet inn i et program som lar deg sette inn bilder. Dette er mange programmer, for eksempel Microsoft Word eller Paint. Du kan også få frem utklippstavlen så du kan se bildet ved å trykke på Windows Key knappen og «V».

 

Windows Key + Print Screen knappen

Det er også en annen mate due kan bruke Print Screen knappen når du skal ta skjermbilde. Dersom du trykker på denne samtidig som du trykker på Windows knappen, så tar du et skjermbilde av det du ser på skjermen, og det blir lagret automatisk til lagrede filer i skjermbilde mappen på datamaskinen. Du vil se at skjermen blir mørk i en kort periode, og hele skjermen blir tatt bilde av og lagret. For å enkelt finne frem til mappen med bildene kan du klikke på Windows knappen og «E» for å komme inn i programmet som heter File Explorer, og deretter klikke på bilder til venstre i panelet. Her kan du se det du har tatt bilde av.

Alt + Print Screen

Som bruker av Windows 11 har du også muligheten til å ta bilde av kun det vinduet du jobber med nå. Da er det bare å trykke ned Alt knappen og Print Screen knappen samtidig. Et bilde vil bli tatt av vinduet det er snakk om, og bildet blir lagret i utklippstavlen din. Deretter er det opp til deg å lime inn bildet i et program som støtter dette, og deretter lagre det.

Snip & Sketch-verktøyet i Windows 10

Man kan trygt si at Snip & Sketch-verktøyet i Windows 10 er den beste måten å ta skjermbilde dersom du ser etter en måte å for å tilpasse, kommentere eller dele skjermbildene dine.

For å gjøre dette må du vite hvilken snarvei som kreves. Dette er ikke så komplisert, og inneholder en knapp som vi nå har blitt godt kjent med. For å kunne ta et snip & sketch skjermbilde er det bare å trykke på Windows knappen, Shift knappen (Det er den med en pil opp, som normalt gir deg én stor bokstav når du skriver) og til sist «S». Nå vil skjermen din bli mørk i en kort periode, og det vil komme opp en meny på toppen av skjermen din. Her har du litt forskjellige valg som gjør at du kan tilpasse skjermbildet. Du kan velge om du vil ta et rektangulært skjermbilde, i fri form, et vindu eller hele skjermen.

«Game Bar» metoden

Game bar er et overlegg du kan bruke i de aller fleste Windows apper og spill, for å enten ta bilder eller spille inn videoer fra skjermen. For å få frem dette må du først trykke på Windows knappen, og «G», deretter får du opp en meny der du må trykke på knappen som heter «Capture». I denne menyen kan du trykke på kamera ikonet, og ta et skjermbilde. Du kan også trykke på innspilling knappen for å spille inn en video. Her kan du også legge til opptak av lyden, for å få med lyden i videoen du tar opp.

Eksterne skjermbilde-programmer

Sist, men ikke minst, skal vi ta en titt på hvordan du kan ta skjermbilder med ulike eksterne programmer. Her er noen eksempler på dem:

  • Lightshot: Dette er et gratis verktøy som lar deg ta skjermbilder og dele det sosialt. Du vil også få med noen redigeringsmuligheter når du laster ned dette programmet.
  • Greenshot: Dette er også et gratis verktøy, som lar deg redigere og tilpasse skjermbildene deres. Du kan også ta skjermbilde av en hel nettside ved å scrolle.
  • ScreenRec: Ett gratis Windows verktøy for å ta opp video og ta skjermbilder. Du kan enkelt dele der du tar opp gjennom en link.

Nå vet du om en rekke forskjellige måter å ta skjermbilde på Windows 11 datamaskinen din. Det kommer godt med i mange situasjoner, og derfor er det også greit å vite noen ulike måter å gjøre det på. Det er jo ikke alltid man vil ta bilde av hele skjermen sin, og kanskje man har lyst til å tilpasse hvordan man gjør det? Nå bør du ta frem datamaskinen din og teste det ut selv, for å se om du også kan gjøre det på en smart måte. Skriv gjerne ned de forskjellige måtene å ta skjermbilde på en Post-it-lapp, slik at du husker det til neste gang du trenger det.