Trettebergstuen og ministre i fersk Russland-uttalelse til IOC: – Vil følge nøye med

Kulturminister Anette Trettebergstuen og 35 andre europeiske ministre legger på ny press på IOC i debatten om å inkludere Russland og Belarus i idretten igjen. De signerte nylig en ny felles erklæring i det betente spørsmålet som i lengre tid har skapt splittelse i internasjonal idrett.
Kulturdepartementet publiserte torsdag en lenke til uttalelsen som statsråder fra Europa, Asia og Nord-Amerika har stilt seg bak.
Bakteppet er at Den internasjonale olympiske komité (IOC) nylig vedtok en anbefaling om at russere og belarusere i tiden som kommer skal få konkurrere som nøytrale, til tross for at krigen i Ukraina fortsatt pågår. Det er opp til de internasjonale særforbundene å ta den endelige avgjørelsen.
«Vi fastholder at den russiske staten, som har brutt den olympiske våpenhvilen to ganger, ikke må få lov til å bruke idrett for å legitimere sin barbariske og uprovoserte invasjon av Ukraina, og den belarusiske staten må heller ikke kunne bruke idretten til å legitimere sin medvirkning i Russlands angrepskrig», heter det i den nye ministererklæringen.
(NTB)

Les hele artikkelen