Stenberg tok EM-gull i OL-øvelse – knuste verdensstjerne

Les hele artikkelen

Anita Yvonne Stenberg tok karrierens tredje EM-gull da hun vant omnium i EM i banesykling i nederlandske Apeldoorn fredag.
– Jeg tror ikke jeg kunne hatt en bedre dag, egentlig. Det var helt fantastisk, sier Stenberg til NRK.
Karrierens største seier, mener hun selv.
– Omnium ser jeg på dronningdisiplinen i banesykling. At jeg klarer å ta EM-gull, og i hvert fall i et OL-år, det betyr utrolig mye for meg. Du vet aldri om du noensinne blir europamester. Det å ha blitt det i tredje gang og i den øvelsen som er mest krevende, det synes jeg er helt fantastisk.
Omnium består av fire øvelser – scratch, tempo, eliminasjonsritt og poengritt – og er også en OL-øvelse. Stenberg ble nummer fem i OL i Tokyo i omnium og viser seg for alvor som en medaljekandidat til sommerens OL i Paris.
I fredagens omnium vant hun scratch-rittet, ble nummer to i temporittet og tre i eliminasjonsrittet. I poengrittet forsvarte hun seg mesterlig og vant til slutt med 142 poeng, seks poeng mer enn britiske Neah Evans på sølvplass.
Blant Stenbergs konkurrenter var blant andre Lotte Kopecky, som ble verdensmester på fellesstart på landevei forrige sesong og er blant de aller største stjernene i sykkelsporten. Kopecky ble til slutt nummer syv.
– Det er veldig gøy. Det er veldig bra for banesyklingen at Lotte Kopecky, som er et så utrolig stort navn, er med. Det viser også at noen ganger kan det være vanskelig å kombinere to disipliner, sier Stenberg om å slå den belgiske stjernen.
Fredagens gull er første gang en norsk utøver tar medalje i omnium i EM, VM eller OL.
Stenberg tok EM-gull i scratch i 2022 og EM-gull i poengritt i 2023