Norsk nedrykk i lag-EM: – Nitrist

Etter en oppløftende start på sesongen for norsk friidrett, ble lag-EM i Polen denne helga en stor nedtur. Norge endte på sisteplass av de 16 lagene i 1. divisjon og rykker ned.
– Det var en fryktelig dårlig avslutning på dag to, og i dag har det vært nitrist til tider, konstaterer NRKs kommentator Jann Post.
Allerede før siste øvelse var nedrykket klart.
– Da er det én øvelse igjen her, og vi kan gratulere Norge med sisteplass, dessverre, sa Post da.
– Vi vet at med toppet lag, så hadde vi vært sikret å være med videre blant de 16 beste lagene i Europa, det hadde vært helt uproblematisk, sier ekspertkommentator Vebjørn Rodal.
Norge stilte nemlig langt fra toppet mannskap i mesterskapet. Verken Jakob Ingebrigtsen eller Karsten Warholm deltok.
– Vi har oppfordret til deltakelse, men vi har ikke brukt noe maktmiddel for å få dem med, sier sportssjef Erlend Slokvik i friidrettsforbundet til NRK.
Også Sondre Guttormsen, Henrik Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås – og flere med dem – glimret med sitt fravær.
Heller ikke den antatt beste poengsankeren på kvinnesiden, Karoline Bjerkeli Grøvdal, var på plass. Hun er under opptrening etter en skade som gjorde at nylig måtte droppe Diamond League-stevnene i både Paris og Oslo på grunn av en skade i foten.
Samtidig var det få av de norske deltakerne, blant dem kulestøteren Marcus Thomsen (bildet) som kom opp mot sitt aller beste nivå i mesterskapet, med noen hederlige unntak.
Lørdag ble Norge disket i begge stafettene på 4×100 meter, og på 400 meter hekk for menn deltok ikke Norge i det hele tatt.
Allerede før siste dag av mesterskapet stilte Rodal spørsmål ved om lag-EM som konsept har en framtid.
– Tyskland stiller med B-preget mannskap og det samme gjør Storbritannia. Hvis du tar bort støtteapparatet på tribunen, så er det ingen tilskuere der. Jeg tipper seertallene rundt omkring i Europa er relativt lave, og når utøverne selv ikke vil være med, hva er igjen da, spurte han retorisk.
Italia vant mesterskapet foran Polen og Tyskland.

Les hele artikkelen