Leknessund tett på de beste igjen – falt én plass i sammendraget

Les hele artikkelen

Med godt over 5000 høydemetere var fredagens etappe i Giro d’Italia en av de hardeste etappene i årets Giro.
Før etappen lå Andreas Leknessund på en åttendeplass og nordmannenn hang med favorittene inn i den siste bakken, opp mot Tre Cime di Lavaredo.
Der hadde de siste tre kilometerne 12,7 prosent i gjennomsnittlig stigning, og med snaut to kilometer igjen måtte Leknessund slippe favorittgruppa.
Nordmannen kjempet imponerende inn mot målstreken, men måtte se at han falt til niendeplass i sammendraget.
– Han kjører fantastisk. Han har ikke trent for å være en sammenlagtrytter på lik linje som topprytterne. Hvis dette er det han virkelig vil gjøre de neste ti årene, så tror jeg han har mye moro i vente, sier Discoverys ekspertkommentator Andreas Staune-Mittet.
Etappen ble vunnet av Santiago Buitrago fra bruddet, mens Geraint Thomas forsvarte den rosa ledertrøya. Thomas leder nå 26 sekunder foran Primoz Roglic.
Rittet fortsetter med en bakketempo lørdag, hvor rytterne skal opp stupbratte Monte Lussari. Den siste etappen er en flat etappe med målgang i Milano, slik at sammendraget etter alle solemerker vil avgjøres på lørdagens etappe.
Tidligere er en niendeplass det beste norske sammenlagtresultatet i Giro d’Italia. Den var det Tobias Foss som sto for i 2021. Carl Fredrik Hagen har det beste norske sammenlagtresultatet i ett av de tre store treukersrittene med en åttendeplass fra Vuelta a España i 2019.
De to resultatene og Dag Erik Pedersens tiendeplass i Giro d’Italia i 1984 er de eneste gangene en norsk rytter har endt topp ti sammenlagt i de store treukersrittene.