Kreve inn manglende leie fra leietager

Les hele artikkelen

Hei,

 

Jeg spør på vegne av noen bekjente. Saksforholdet er kort sagt følgende:

Leietager skulle flytte ut i juni, hvilket vedkommende gjorde.

Leien for juni måned skulle vært betalt på forhånd, dvs. før inngangen av juni, men den ble altså ikke betalt.

Nå er leietager flyttet ut for lengst og vedkommende har stengt depositumskontoen, slik at utleier ikke får hentet ut manglende leie fra depositumkontoen heller. Leietager svarer ikke på e-poster og telefon.

Det foreligger skriftlig kontrakt så alt kan fremlegges som bevis.

 

Jeg har lest på følgende side: https://www.huseierne.no/alt-om-bolig/leie-ut-bolig/avslutning-av-leieforhold/inndrivelse-av-pengekrav/

 

Der står det at man må ha dom/rettsforlik eller avgjørelse fra tvisteløsningsorgan før man kan be namsmannen om å ta utlegg. Det står også at relevante tvisteløsningsorgan er Husleietvistutvalget (vår by har dette tilgjengelig) eller Forliksrådet.

 

Jeg har følgende spørsmål:

 

1)

Hvordan skal vi velge mellom Husleietvistutvalget og Forliksrådet? Hva er best? Regner med det førstnevnte iom. spesialiseringen for husleiesaker, men vil gjerne ha en bekreftelse.

 

2)

Bør leietageren få en siste varsel om at saken tas til Husleietvistutvalget/Forliksrådet med påfølgende krav om utlegg hos namsmannen hvis vedkommende ikke betaler innen en uke/to uker?

 

3)

Bør det/kan det kreves forsinkelsesrenter fra forfallsdato, som var 1. juni? Dvs. 8,5 % av husleie-beløpet fom. 1. juni tom. betalingsdato? Og bør leietageren få beskjed om dette i den siste purringen?

 

4)

Er fremgangsmåten beskrevet overfor korrekt ift. hva som skal gjøres først, hva saksgangen er eller har jeg misforstått prosessen helt? Det er altså ikke behov for å ansette advokat og saksøke leietageren – kun gå via Husleietvistutvalget/Forliksrådet og deretter namsmannen? Utleier har et helt berettiget krav og jeg kan umulig se at de skal få avslag fra Husleietvistutvalget/Forliksrådet. De har alt av papirer og bevis på korrespondanse skriftlig.

 

På forhånd takk!

 

 

Anonymous poster hash: e3851…fe1