Hofstad Helleland fikk støtte: Europarådet ber IOC utestenge russiske utøvere

– Jeg er veldig lettet og glad. Den arrogansen vi ser fra IOC, den overkjøringen av menneskerettigheter og arbeidet for fred, er skremmende, sier Linda Hofstad Helleland til NRK.
Torsdag ble en rapport forfattet av henne diskutert i Europarådets parlamentarikerforsamling.
Fra talerstolen ba hun om at Europarådet skulle kreve en utestengelse av russiske og belarusiske idrettsutøvere i neste års sommer-OL i Paris.
– IOC lar idretten bli brukt som et propagandaverktøy, og forsøker å skyve ansvaret bort og over på særforbundene.
Den internasjonale olympiske komité har ennå ikke bestemt om utøvere fra Russland og Belarus vil få lov til å delta i OL.
– Nå får de en beskjed som ikke kan misforstås, sier Hofstad Helleland.
Hennes forslag om å kreve utestengelse av russere og belarusere ble vedtatt med stort flertall, med 71 mot 4 stemmer. Etter talen fikk hun applaus fra salen.
Hofstad Helleland møtte motstand fra enkelte delegater i forsamlingen, som mente at et nei fra Europarådet bare ville fyre opp under Russlands propagandamaskineri.
– IOC har «lobbet» hardt overfor enkelte i salen. Det reagerer jeg sterkt på, sier hun.
I hennes rapport ble det lagt frem flere resolusjoner, blant annet at IOC skulle opprettholde utestengelsen fra 2022 og at de på det sterkeste oppfordrer nasjonale IOC-medlemmer og særforbund til å uttrykke deres motstand til IOC om å la russiske og belarusiske utøvere komme tilbake som nøytrale utøvere.
– IOC prøver å leve i sin egen boble, uten å ta det ansvaret som resten av Europa nå tar. Vi må stå sammen, ikke lukke øynene slik IOC gjør, sier Hofstad Helleland.

Les hele artikkelen