AP: Fifa åpner disiplinærsak mot spansk fotballpresident etter omstridt VM-kyss

Les hele artikkelen

Det internasjonale fotballforbundet vil undersøke saken rundt den spanske fotballpresidentens omstridte kyss etter VM-finalen nærmere, melder AP og AFP.
Dermed kan fotballpresident Luis Rubiales bli straffet for episoden.
Fifas disiplinærkomité vil vurdere om Rubiales forbrøt seg mot forbundets «grunnleggende regler for anstendig oppførsel» og «oppførte seg på en måte som bringer fotballen og/eller Fifa i vanry».
De spanske fotballkvinnene slo England 1-0 i VM-finalen i Australia søndag. En av dem som var til stede for å gratulere seierskvinnene, var den spanske fotballpresidenten.
46-åringen klemte alle Spanias spillere, men kysset i tillegg Jennifer Hermoso på munnen etter å ha omfavnet henne og kysset henne på kinnet. Det har skapt en voldsomt opphetet debatt.
«Fifa gjentar sin urokkelige oppfordring om å respektere integriteten til alle individer og fordømmer på det sterkeste enhver oppførsel som gjør det motsatte,» heter det i torsdagens uttalelse.
Forbundet gir ingen tidsplan for en avgjørelse i disiplinærsaken som nå er innledet. Disiplinærkomiteen kan ilegge straff som spenner fra advarsler og bøter til suspensjon fra idretten.
Kritikken har ikke avtatt de siste dagene. I en offentlig uttalelse onsdag kveld meddelte den spanske fotballigaen for kvinner at de ønsker Rubiales sparket.
Også den spanske statsministeren og flere regjeringsmedlemmer har vært svært kritiske til fotballpresidentens oppførsel.
Fredag skal det avholdes et ekstraordinært møte i forbundet om saken.
Fotballpresidentens tidligere kollega Tamara Ramos har også uttalt seg til The Guardian om upassende kommentarer da de jobbet sammen. Ifølge Ramos skal Rubiales blant annet ha spurt henne om fargen på undertøyet hennes.
Det spanske fotballforbundet har avvist anklagene og beskriver dem som «svært alvorlige og falske».
Mandag kveld ba Rubiales om unnskyldning for kysset og oppførselen sin.
– Jeg har sannsynligvis gjort en feil der, sa fotballpresidenten i en video publisert mandag.
Umiddelbart etter kysset sa VM-helten Hermoso at hun ikke likte det. Senere ble det sendt ut en uttalelse fra Spanias Fotballforbund (RFEF) der Hermoso ga et litt annet inntrykk.
– Det var en helt spontan gjensidig gest som følge av den store gleden over å vinne et VM, sa hun der.
Det er ikke bare kysset som har skapt reaksjoner. Under VM-finalen viser en video at fotballpresidenten tilsynelatende tar seg til skrittet som en gest. Det har ikke falt i smak hos USA-stjerne Megan Rapinoe.
– Hvilken verden er det vi lever i, sier Rapinoe spørrende i et intervju med The Atlantic.
(NTB)