Gikk du glipp av Oslo Motor Show? Her kan du se det viktigste

Oslo Motor Show på Lillestrøm har i løpet av de seneste 12 årene vist at det virkelig er et marked for en stor og velregissert entusiastutstilling i Norge. Fra starten i 2009 har oppslutningen fra klubber, bileiere, bransje og ikke minst publikum økt fra år til år, til nesten 44.000 på tiårsjubileet i 2019.

VERDENSKLASSE: Ove Loens gedigne 1919 Cunningham V3 Touring ble solgt ny i Norge til direktøren på Vestfoss Cellulose Fabrikk og var nok den dyreste bilen i Norge det året. Nå er den restaurert tilbake til en perfekt originalstand etter en intensiv jobb i løpet av knappe to år.

FOTO: IVAR ENGERUD

Etter at 2020 selvsagt ble avskrevet, kunne man igjen åpne dørene i fjor med nytt rekordoppmøte alle dager og over 47.000 i sum. En rekord som altså ble slått med god margin i år.

POKALSANKEREN: Robert Cserhalmi fra Åkersberga i Sverige hadde blitt invitert til Skandinavias Fineste Bil med sin Chevrolet Fleetmaster 1948, og han hentet hjem både den tittelen og en rekke andre priser, både for lakk, innredning og Best in Show Amcar.

FOTO: IVAR ENGERUD

Suksessformel

Med showbiler av alle aldre og typer fra hele Norden og godbiter fra Europa og USA har Oslo Motor Show funnet en formel som virkelig får publikum ut av godstolen en høsthelg i året. Her har alle avskygninger av bilhobbyen fått en arena å vise seg frem, i år med over 60 klubber på plass i tillegg til private utstillere og bransjeaktører.

50-ÅRSJUBILEUM: Med over 115 år som bilimportør og forhandler av mange merker kan Bertel O. Steen feire jubileer nærmest hvert år. De hadde med seg både Peugeot, Fiat og Mercedes-Benz. Det er 50 år siden de fikk kontrakt som generalagent for merket i Norge.

FOTO: IVAR ENGERUD

I alt var det over 1.000 kjøretøyer å hvile øynene på i alle senterets haller, fra en 1905 FN motorsykkel og et par utrolige 1919-modeller av Lancia og Cunningham til kommende (kinesiske) biler på det norske markedet.

1959-LANSERING: PG Hellstrand fra Grangärde i Sverige har restaurert sin 1959 Chevrolet Impala helt tilbake til ny ved hjelp av bare autentiske originaldeler. Han presenterte den med alle de nyhetene som kom i 1959 slik modellen ble lansert for 63 år siden.

FOTO: IVAR ENGERUD

Amcars har vært ryggraden i utstillingene i Norge siden midt på 1970-tallet, og på Oslo Motor Show florerer det av både muskelbiler, veteraner, ombygde og originale biler fra Detroit.

BESTE ITALIENER: Tor Nyhus fikk velfortjent prisen for «Beste italienske bil» med sin fantastiske 1919 Lancia Kappa. Den er solgt ny i Norge, ble reddet opp av Lierelva som et håpløst vrak før Tor overtok det for 40 år siden og brukte 30 av dem å bygge den opp.

FOTO: IVAR ENGERUD

Verdensklasse

Showet er et naturlig mål for mange som har lagt ned hundrevis og kanskje tusenvis av timer i garasjen alene, eller sammen med kompiser for å skape sin drømmebil, enten den er original eller ombygget. Da er det hyggelig, og kanskje litt skremmende, å skulle premierevise foran et så enormt stort publikum.

KONFEKT: Brun er ingen kjedelig farge når den er så delikat som på Arild Bjørnar Sands fantastiske 1932 Ford «Dearborn Deuce» Roadster, full av kreative og smakfulle løsninger tvers igjennom. Et herlig bygg som ble fullført i år og som var en av syv kandidater til «Skandinavias Flotteste Bil».

FOTO: IVAR ENGERUD

Oslo Motor Show har også vært åsted for kåringen av «Skandinavias flotteste bil» gjennom disse vel ti årene. En kåring som viser at det beste i Skandinavia ikke ligger tilbake for hverken restaureringer eller ombygginger andre steder i verden. Mye av showet har rett og slett verdensklasse.

HELT SJEF: Han visste nok ikke helt hva som ventet når han kom til Norge, sveitseren Heinz Bachmann med sin fantastiske 1922 Wisconsin Special. Nordmannen Sigurd «Sig» Haugdahl kjørte den raskere enn noen andre på kloden for hundre år siden med 290 km/t på Daytona Beach, og Bachmann fyrte den flymotoriserte rekordbilen for et entusiastisk publikum flere ganger hver dag under messen.

FOTO: IVAR ENGERUD

Fremtiden

Om det ikke var verdenspremierer, så var det også første gang det har vært så mange norges- og europapremierer på Oslo Motor Show.

Ikke minst fra de kinesiske produsentene som er på full fart inn på det norske markedet med angrep på alle fløyer gjennom gamle og nye importører og forhandlere, samt egne produsentaktører. Aldri har vi hørt så mange utlendinger på nybildelen som nå.

Hva den tradisjonelle delen av bransjen velger å gjøre med OMS fremover blir spennende å se. Det hadde vært fint med et større innslag derfra med spennende objekter, men da må det nok lages en mer dedikert nybilavdeling. Slik det var nå, ble det litt vel rotete for både publikum og ikke minst utstillere som plutselig befant seg mellom veteranbiler og verktøyselgere.

GLEDELIG GJENSYN: Mange besøkende av den eldre garde nikket gjenkjennende til en tofarget Volvo Amazon i standen til Landsrådet for Motorhistoriske Kjøretøyer.

FOTO: IVAR ENGERUD

Etter et lite pandemistopp i 2020 er showet definitivt tilbake som et fast innslag på kalenderen før vinteren griper helt tak – siste helgen i oktober. Nå starter arbeidet med 2023-utgaven. Listen er lagt, og den er lagt høyt.

FORANDRING FRYDER: Finske Marco Hämäläinen har virkelig tenkt i utradisjonelle og utenomjordiske baner da han bygde om sin 1975 Saab 96 til et romskip. Du kan jo like det eller ikke, men han skal virkelig ha for kreativitet og gjennomføring!

FOTO: IVAR ENGERUD

FARGERIKE SPORTSBILER: Knapt noen av disse modellene var i Norge som nye, men takket være muligheten for å importere eldre biler relativt gunstig har den norske bilparken blitt beriket med disse perlene. I forgrunnen en Ferrari 512 BB, en Ferrari 365 GTB4, Maserati Sebring og Alfa Romeo Montreal.

FOTO: IVAR ENGERUD

TYRE MANAGEMENT: Det går gjerne hardt for seg når Richard Bugge Andersen slipper løs sin Ford Mustang «Lillegul» i Burning-filmene, og resultatet er et relativt høyt dekkforbruk.

FOTO: IVAR ENGERUD

BONNEVILLE-DRØM: Bonneville Salt Flats har et magisk navn i bilhistorien, også for nordmenn. Kulissen med motiv derfra og en rekke autentiske biler og sykler var definitivt blant utstillingens høydepunkter.

FOTO: IVAR ENGERUD

BELGISK PIONER: FN – Fabrique Nationale – produserte både motorsykler og biler fra starten av forrige århundre. Rolf Vold har restaurert denne 1905 FN Four, som er en av Norges eldste motorsykler.

FOTO: IVAR ENGERUD

AKTIV BYGGER: John Helge Lien fra Åmli står bak et par av de mest ambisiøse bilbyggeprosjektene i Norge. Det seneste (som er ferdig) er denne 1968 Buick Riviera «Alopias» hvor 2Design har fått frie tøyler til å lage en motivlakkert showbil med inspirasjon fra haiarten Alopias Vulpinius. Spektakulært er bare fornavnet.

FOTO: IVAR ENGERUD

FARGERIKT FELLESSKAP: «Bilene vi husker» er blitt et populært tema på Oslo Motor Show de seneste årene. Nå er det først og fremst bilmodellene fra 1970- og 1980-tallet som viser datidens design og ikke minst en fargepalett som dagens bilpark (naturlig nok) er nærmest kjemisk fritt for. Herlig!

FOTO: IVAR ENGERUD

F1-DEBUT: BMW Classic er en god samarbeidspartner, og i år hadde de med en BMW Williams FW26 kjørt av Ralf Schumacher og Juan Pablo Montoya i 2004. Vi snakker 3-liters V10 på 900 hestekrefter og 19.000 o/min. Vekten er moderate 605 kilogram, inkludert føreren. BMW E30-en i bakgrunnen er heller ikke feil.

FOTO: IVAR ENGERUD

SNART 75: Porsche kan se frem til 75-årsjubileum i 2023, noe som sikkert blir markert hos Porsche Classic Center Son. Til OMS hadde de med toherlige representanter: Nærmest en 1996 993 Turbo og bak en Blutorange 1972 911 2.4E Targa.

FOTO: IVAR ENGERUD

FASCINERT: Polestars designsjef Conny Blommé vandret rundt i utstillingen hele fredagen og lot seg fascinere av kreativiteten til roddene, som interiøret i denne 1937 Plymouth.

FOTO: IVAR ENGERUD

EKSKLUSIV VISITT: Arne Fredlys bilinteresse har ført til mange høydepunkter på tidligere utgaver av Oslo Motor Show med både Bugatti Veyron og Chiron, Aston Martin Zagato og McLaren Senna, samt Ferrari SP2. I år stilte han med begge utgavene av Aston Martin Valyrie, for henholdsvis bane og vei.

FOTO: IVAR ENGERUD

FORNØYD: Utstillingsgeneral Tommy Larssen i Nova Spektrum kunne juble etter å ha telt inn over 53.000 besøkende gjennom portene på Oslo Motor Show.

FOTO: OMS

Les hele artikkelen