Konsert og fortellinger fra et taterliv

Les hele artikkelen

En ekte tater

«Bussi» eller Hilmar Karlsen Rosenborg er en ekte tater og er stolt av det. Som gutt bodde han og familien en stund hos Anna og Ånen Rosseland i Mandal, mor, far, seks barn og tante og onkel. Her trivdes de veldig godt, men måtte flytte da Anna ble syk.

Som vi vet så har taterne lidd mye vondt, både blant folk og myndigheter. Mange opplevde at barna ble tatt fra dem og plassert på barnehjem. Men «Bussi» har hatt et godt liv og vil helst fokusere på de lyse sidene. Dette fortalte han om da han besøkte Lindesnes omsorgssenter og holdt konsert mandag kveld. Han sang nye og gamle taterviser, og fortalte om taterlivet. Kafeen var fullsatt av både beboere og tilreisende, og det ble en trivelig ettermiddag med sanger og historier. «Bussi» er i slekt med Åge Aleksandersen på farssiden, og familien Klemetsen på morssiden og vil gjerne formidle taterkulturen videre.

Han har også gitt ut en ny versjon av «Gryta hennar mor», og flere CD-plater. «Bussi» har gitt ut boka som han har kalt «Den magiske reisa». Den forteller om en reise gjennom livet med mye flytting, med kjøp og salg. Han medvirker også i filmen «En av mine minste» av Kai Erland og Marius Loland, som nylig hadde premiere.

«Bussi» hadde med seg flere gode medhjelpere, deriblant Karl Ivar Grundeland som holder liv i håndtverkstradisjonene med å lage en mengde nyttegjenstander av gjerdetråd. Han viste også fram bilder og spesielt imponerende var to portretter han hadde laget av netting. Karl Ivar hadde også med seg ei håndkjerre som opprinnelig er fra Lindesnes.

Arrangementet 18. april på omsorgssenteret på Vigeland var et samarbeid mellom «Livsglede for Eldre» og Lindesnes historielag.

Klikk for å vise lysbildefremvisningen.