Keno: Siste Keno-trekningKeno

[keno]
Dessverre nekter Norsk Tipping oss muligheten til å vise resultatene her lengre.

I mellomtiden kan vi anbefale følgende sponsor, hvor det er gevinst på hvert tredje lodd!

Hva er Keno?

Keno er et oddsspill som har vært kjent i århundre og har røtter til kinesiske lotterier.

Spillet har siden den gang blitt påvirket av generasjonene til det spillet vi kjenner i dag. Norsk Tipping innførte Keno til Norge i november 2007. 5. november kom den første Keno-sendingen på NRK1.

Spillet går ut på å krysse ut opptil ti tall mellom 1 og 70, alt etter hvilket Keno-nivå du vil benytte. Prisen på spillet har ikke noen sammenheng med dette nivået, men bestemmes av spilleren ved å velge rekkepris. Det blir trukket ut tyve tilfeldige vinnertall, og oddsen for å få enten så mange rette som mulig, eller så få som mulig, er alltid den samme. Dersom du har valgt ti tall, skal det jo noe til at ikke et eneste et blir trukket ut, derfor kan man også vinne med å ikke få noen rette.

Keno kan til en viss grad kan sammenlignes med skrapelodd og lotterier. Som spilleren mottar en kupong med 80 nummer. Målet i spillet er å lande så mange av de 20 numrene maskinen trekker som mulig.

Spilleren velger så et nummer den ønsker å satse på. Videre skal spilleren velge hvor mange spill den vil spille. Vanligvis kan spilleren velge mellom ett spill, fem spill eller ti spill. Når spillet starter vil maskinen trekke baller som er forsynt med tall, akkurat som i lotto. Hvis tallet på ballen samstemmer med ett av tallene spilleren har satset på vil dette tallet krysses av og du får din gevinst. Desto flere tall du har satset riktig på, desto større vil den samlede gevinsten bli.

Kenos historie går et par tusen år tilbake i tid. Spillet ble først etablert av den kinesiske krigsherren Cheung Leung 200 før Kristus. Keno kom til live ettersom Leung trengte penger til å forsørge soldatene sine. Etter flere år med krig vegret nemlig innbyggerne seg for å hjelpe til med penger til rustninger, våpen og andre nødvendigheter. Leung etablerte derfor et lotteriliknende spill som bygde på tilfeldighetene. I stedet for tall, som vi kjenner keno i dag, ble det anvendt tegn fra det kinesiske alfabetet. Akkurat som i moderne Keno kunne spillerne velge mellom et visst antall tegn. Spillet ble etterhvert kjent som ”den hvite duens spill” fordi resultatene ble gjort kjent til landsbyer med brevduer. Spillet drev inn store inntekter, til og med mer enn det som var nødvendig for å dekke utgiftene til soldatene. Deler av overskuddet gikk derfor til finansieringen av den kinesiske mur.

På slutten av 1800-tallet tok kinesiske utvandrere med seg spillet til USA. Her fikk spillet tilnavnet ”kinesisk lotteri” og ble først og fremst populært i de områdene kineserne valgte å bosette seg.

Da spillet ble tillatt i Las Vegas på 30-tallet kaltes spillet ”horce race keno”. Lotterier var på denne tiden forbudt, så spillet ble tvunget inn i en forkledning som hesteveddeløp. Spillere måtte nå velge ut et visst antall hester i stedet for nummer. Da spillet ble legalisert ble hesteveddeløptemaet fjernet og man reintroduserte grunntankene. Spillet fikk nå det forenklede navnet Keno, selv om noen av termene fra fortiden fortsatt henger igjen.